Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Italije Djuzepe Manco poručili su u zajedničkom tviter četu sa građanima, organizovanom povodom italijanskog predsedavanja Evropskom unijom, da EU prepoznaje posvećenost Srbije da nastavi sa reformama.

“Nova Vlada je posvećena, kao što je premijer (Aleksandar Vučić) rekao u ekspozeu. Ohrabrujemo vladu da nastavi sa reformama,” rekao je ambasador Manco.

Komentarišući nedavnu posetu premijera Vučića Moskvi, Devenport je istakao da je za EU važno da Srbija ima dobre odnose sa svim partnerima, a da je “Rusija važan partner za EU”.

Na pitanje gde se medijski zakoni nalaze na listi prioriteta EU, Devenport je naveo da je implementacija medijske strategije vrlo važna za EU, kao i usvajanje zakona u toj oblasti.

Na pitanje da li su osobe sa plagiranim doktorarima na javnim funkcijama prihvatljive kao sagovornici, dvojica zvaničnika su navela da pozdravljaju nameru nadležnih da ispitaju tvrdnje o doktoratima.

Upitan da li agenda predsedavanja Italije Savetom EU prepoznaje važnost suočavanja sa prošlošću država Zapadnog Balkana, italijanski ambasador je rekao da je prošlost važna, a i budućnost.

“Agenda Italije želi brzi povratak Srbije u EU”, istakao je on, odgovarajući oko sat vremena na pitanja građana i predstavnika medijskog i nevladinog sektora.

Manco je rekao i da zaštita životne sredine ima veliki znacaj tokom pregovora o članstvu Srbije u Uniji i da je EU u stalnom kontaktu sa vlastima oko napretka u toj oblasti.

Devenport je istakao i da će EU instistirati na rešavanju nasleđa oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji u okviru procesa evrointegracija Srbije jer je, kako je ocenio, suočavanje sa prošlošću preduslov za pomirenje i efikasnu regionalnu saradnju.

“Podržavamo sve napore da se pitanja iz prošlosti reše”, napisao je ambasador EU.

Na pitanje upućeno Devenportu “koliko veruje Aleksandru Vučiću na skali od 1 do 10”, on je u šaljivom tonu odgovorio da je “prestao da daje ocene kad je završio karijeru nastavnika pre 25 godina”.

Ambasadori Devenport i Manco su potom, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, razgovarali sa građanima koji su tokom Dana otvorenih vrata posetili italijansku ambasadu.