Na panelu ,,Iskoristimo šansu’’ održanom u okviru Foruma naprednih tehnologija u Nišu predstavljeni su primeri podrške Evropske unije inovacionom sektoru Srbije. Kroz nekoliko programa EU finansijski podržava razvoj inovacija u našoj zemlji, a rezultati su vidljivi na nekoliko nivoa – novim proizvodima na tržištu,  podsticanjem poslovanja, povećanim brojem zaposlenih.

,,Broj zaposlenih se kroz IPA program podrške inovacijama u Srbiji povećao skoro trostruko – sa 156 na 432, a višestruko su uvećani prihodi i izvoz finansiranih kompanija’’, rekla je na panelu ,,Iskoristimo šansu’’ menadžerka programa Međunarodna saradnja i finansiranje Fonda za inovacionu delatnost Natalija Sandić.

Evropska unija, zajedno sa Republikom Srbijom finansira i Projekat podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji koji je u toku. ,,Uvideli smo da postoji nedovoljna saradnja između nauke i privrede. Cilj ovog projekta je institucionalizovano povezivanje nauke i privrede u zajedničkim razvojnim aktivnostima i usmeravanje nauke ka tržišno orijentisanim delatnostima i istraživanjima’’, napominje Sandićeva.

Kroz program saradnje nauke i privrede, na raspolaganju je i direktni grant kao instrument finansijske pomoći. Njime se obuhvataju sve oblasti nauke i tehnologije, a cilj je sufinansiranje zajedničkih razvojnih projekata javnih naučnoistraživačkih organizacija i male i srednje privrede u cilju stvaranja novih proizvoda, usluga i tehnologija.