Druga javna debata u okviru EU Pojmovnika održana je u Nišu na temu „Politika zaštite životne sredine u Evropskoj uniji. Standardi za zaštitu životne sredine – ako ne EU, čiji onda?“.  Okupljeni predstavnici javnih i privatnih preduzeća, Uprave za zaštitu životne sredine, organizacija civlinog društva, studentskih organizacija i medii razmenjivali su mišljenja i iskustva šta podrazumeva pregovaranje u ovoj oblasti i koliko smo spremni za ceo proces.

Javna debata održana u Media i reform centru bila je fokusirana na politiku zaštite životne sredine u Evropskoj uniji i na izazove koji stoje pred Srbijom pri usklađivanju zakonodavstva u ovoj oblasti u procesu evropskih integracija. S obzirom da je najobimnije, usklađivanje propisa u ovoj oblasti pored velikih finansijskih ulaganja predstavlja i poseban izazov za pregovarački tim.

Učesnica debate, članica Pregovaračkog tima „Pregovori u oblasti zaštite životne sredine – izazovi pred Srbijom“ dr Mirjana Drenovak-Ivanović istakla je da ,,bi do 2020. trebalo da imamo punu implementaciju EU standarda’’ dodajući da ,,očekuje najviše standarde u oblasti voda i oblasti upravljanja otpadom’’.

Usvajanje evropskih standarda značajno će uticati i na lokalne zajednice, saglasni su učesnici skupa. ,,Na lokalnom nivou, evrointegracijama, između ostalog, dobijamo i poboljšanje kvaliteta vazduha i voda, gradimo sistem za odvod otpadnih voda, štitimo bioraznolikost, uvodimo ekološke inovacije…’’ , naveo je Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva Protecta.

Kako bi se podstaklo aktivno učešće građana i zainteresovane javnosti u procesu evropskih integracija, prošle godine pokrenut je EU pojmovnik zamišljen kao informativan, dinamičan i sveobuhvatan rečnik pojmova i termina Evropske unije, njenih država članica, odnosa između EU i Srbije.

Tokom debate pojašnjeni su i neki osnovni termini, koncepti i institucije za razumevanje EU i procesa pristupanja koji se tiču zaštite životne sredine. ,,EU pojmovnik bi trebalo da javnosti bude dostupan početkom sledeće godine informisaće građane o tome gde da potraže svoja prava iz oblasti ekologije. Cilj je da se Pojmovnikom omogući bolje razumevanje procesa pristupanja EU. Osim građanima, pojmovnik će koristiti i medijima, stručnjacima, stručnoj javnosti’’, istakao je urednik EU pojmovnika prof. dr Vladimir Medović.

Iako u javnosti vlada mišljenje da implementacija ekoloških standarda podrazumeva visoke troškove, učesnici debate su se složili da se na ovom polju uložena sredstva višestruko vraćaju. ,,Mnogo toga se po pitanju ekologije može uraditi i bez finansijskih sredstava, ako se država ponaša ozbiljno i ako u društvu postoji neka osnovna svest o zaštiti životne sredine’’, ocenio je prof. dr Medović. S druge strane Drenovak-Ivanović je u kontekstu „najskupljeg poglavlja“ istakla da su koristi koje će Srbija imati  dva i po puta veće od ulaganja u smislu smanjenja rizika od velike smrtnosti, bolesti prouzrokovanih zagađenom hranom, vodom, poboljšanje preduslova za razvoj poljoprivrede i sl.

Ovo je druga u nizu javnih debata organizovanih u okviru projekta „Izrada Glosarija termina i pojmova u vezi sa EU“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Projekat je pokrenut sa ciljem da informiše građane Srbije, medije, stručnjake, studente i mlade o Evropskoj uniji i unapredi znanje i razumevanje institucija i politika EU, kao i odnosa između EU i Srbije u okviru pregovaračkog procesa.