Most u selu Subotica u opštini Svilajnac, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija, danas su svečano otvorili zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt, direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. Pomoć EU u obnovi Svilajnca od posledica poplava do sada je procenjena na oko 5,9 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i IPA 2014, kao i projekte koji su finansirani kroz Fond solidarnosti.

Novi most vredan 40 miliona dinara, finansiran iz Fonda solidarnosti EU, sada povezuje dva sela u opštini Svilajnac, kao i opštine Svilajnac i Despotovac, a stari i oštećeni most koji je doprineo izazivanju poplava biće uskoro srušen.

„Poplave u ovom kraju izazvale su mnogo štete i patnje, i veoma mi je drago što je Evropska unija mogla da pomogne stanovnicima Svilajnca kada im je to bilo najpotrebnije, kroz obnovu mostova, škola i  privatnih kuća. Uskoro u ovoj opštini počinju i projekti prevencije poplava, uređenjem rečnih tokova, da bi moguće poplave u budućnosti bile sprečene“, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

„Evropska unija je najveći donator Srbiji za obnovu od poplava i izgradnju sistema zaštite. Izgradnja mosta preko Resave pokazuje činjenicu da je Srbija kandidat za članstvo u EU, jer nam je omogućen pristup evropskim fondovima. Novi most u Svilajncu predstavlja deo procesa regulacije reke Resave, koji će zaštititi domaćinstva u selu Subotica od mogućih poplava u budućnosti“, rekao je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

EU-pomoc-poplavljenima-Svilajnac-17

Otvaranju mosta prethodio je obilazak Srednje škole „Svilajnac“, čija su dva objekta – Gimnazija i kabineti Tehničke škole – obnovljeni i opremljeni uz pomoć Evropske unije u vrednosti od 120.000 evra tokom prošle godine kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Kroz Fond solidarnosti EU, u toku je rekonstrukcija i trećeg objekta ove ustanove – Mašinske škole – koja je počela u januaru 2016. godine.

„Regulacija toka reke Resave, koja će sprečiti poplave u ovom kraju, predstavlja najznačajniji prioritet Svilajnca, a verujemo da će Vlada Srbije i Evropska unija pomoći u sprovođenju ovog projekta. Kroz projekte koje  finansira Evropska unija, Svilajnac stvara evropske standarde i uslove za život“, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Projekti koje je Evropska unija finansirala u Svilajncu obuhvataju izgradnju i obnovu kuća, pomoć privrednicima i poljoprivrednicima, rekonstrukciju škola i vrtića, puteva, vodovodne mreže i mere prevencije od poplava.

Share and Enjoy !

0Shares