Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Oskar Benedikt i pomoćnici gradonačelnika Beograda Irena Vujović i Borko Milosavljević prisustvovali su danas primopredaji pet vozila za prikupljanje sirovina za reciklažu Javnom komunalnom preduzeću „Gradska čistoća“, čiju nabavku je sa 35.600 evra finansirala Evropska unija da bi obezbedila zaposlenje za 20 novih komunalnih radnika.

Do sada je kroz projekat „EU podrška za zapošljavanje Roma“ već šest radnika iz grupe najosetljivijih stanovnika Beograda romske nacionalnosti dobilo posao i započelo rad u različitim pogonima „Gradske čistoće“.

„Jedna od glavnih evropskih vrednosti je pomaganje najugroženijima, pa je Evropska unija podržala inicijativu Grada Beograda i „Gradske čistoće“ da omoguće novi početak ovim pripadnicima romske zajednice. Ovo je deo većeg projekta koji finansira Evropska unija da bi poboljšala zapošljavanje Roma“, rekao je zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt.

romi-3

„Grad Beograd uspešno sarađuje sa Evropskom unijom na sprovođenju ovog značajnog projekta. Ovi novozaposleni radnici „Gradske čistoće“ do sada nisu mogli da adekvatno uspeju na tržištu rada, ali su zahvaljujući projektu dobili zaposlenje“, rekla je zamenica gradonačelnika Irena Vujović.

 „Radim treću smenu u „Gradskoj čistoći“, da bih ujutru mogao da odvodim dete u školu, jer je i supruga zaposlena. Trudim se da vanredno završim osnovnu školu i steknem dodatne kvalifikacije“, kaže Dejan Ibišević koji je jedan od novih radnika u ovom komunalnom preduzeću.

Projekat „EU podrška za zapošljavanje Roma“ finansira Evropska unija. Sredstva su namenjena unapređenju održivog upravljanja otpadom, povećanju zapošljivosti najosetljivijih grupa i podršci jačanju civilnog društva. Projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) na teritoriji Beograda. Ukupna vrednost Projekta je 1.499.668 evra.