U Beogradu ima oko 1.000 dece koja žive i rade na ulici, a danas, na Međunarodni dan dece koja su uključena u život ili rad na ulici, EU info centar i Centar za itnegraciju mladih organizovali su radionicu za 50 dece koji odlaze u dva beogradska Svratišta i time obeležili početak projekta podrške EU.

Projekat “Svratište za decu koija su uključena u život i rad na ulicama Beograda” vrednosti 256.000 evra dve godine sprovode Centar za inegraciju mladih i Ministarstvo rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja, pomogla je Delegacija EU u Srbiji sa 189.000 evra. Projekat je deo programa EU podrške inkluzivnom društvu, koji finansira sa 5,4 miliona evra.

Bizel: “Deca su najugroženija grupa, njihova inkluzija mora biti zagarantovana”

Šef Sektora 1 Delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel rekao je da su deca najugroženija grupa, kao posledica socijalne isključenosti.

“Inkluzija te dece mora biti zagarantovana ne samo zakonom, već država mora da se pobrine da obezbedi okvir da sva njihova prava budu podržana”, rekao je Bizel.

Predstavnik Ministarstvo rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Ranković istakao je da je ključno podići svest da je sve više dece na ulici, a u Beogradu više od 1.000 njih koji u neadekvatnim uslovima provode svoje detinjstvo.

Prema njegovim rečima, 70 odsto te dece su romske nacionalnosti, dolaze iz disfunkcionalnih porodica, siromaštava, gde su zanemareni ili ekspoloatisani a korak napred je osnivanje baš ovakvih centara i podrška društvenom uključivanju najmlađih, kroz radionice i edukativnu i socijalnu pomoć, na socijalnoj uključenosti najmlađih, poručio je Ranković.

radionica_1

 Tošić: Oko 80% dece iz Svartišta završi osnovnu školu

U Beogradu postoje dva Svratišta za decu ulice, u Krfskoj ulici na Zvezdari i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu.

Menadžer projekta Marko Tošić izjavio je da nude usluge za zadovoljavanje osnovnih dečjih portreba za hranom, ličnom higijenom, garderobom, ali i stručnu pomoć vaspitača, psihologa, socijalnih radnika i medicinskih sestara, a cilj je povezati ih sa institucijama za socijalnu zaštitu, zdravstvenim i školama.

“Osim sa decom na terenu, radimo i sa njihovim roditeljima, sa porodicom, kako bi uticali na pravovremeno i adekvatno smanjenje rizika, kojima su oni izloženi svakog dana, rekao je Tošić.

On je naveo da je veliki procenat dece iz Svratišta ide u školu.

“Veliki broj njih dolazi iz neformalnih naselja, gde su uslovi života veoma loši, a mi svoj deci obezbeđujemo materijal za školu i radimo svakodnevni monitoring, prisustvo na nastavi i ostalo, a radimo i na preventivi i uključivanju dece u predškolski program”, dodao je Tošić.

Prema njegovim rečima, oko 80 odsto dece završi osnovnu školu.

radionica_2

Boško: “U Svratištu se kupam, jedem, učim i igram sa prijateljima”

Dečak Boško od 13 godina pohađa školu Desanka Maksimović i ističe da mu veoma znači boravak u svratištu, gde se druži sa prijateljima, kako kaže, kupa se, jede, igra i pohađa radionice.

“Prvo doručkujemo, onda učimo i idemo u školu”, ispričao je Boško novinaru agencije Fonet, i opisao da mu je u Svratištu “kao kod kuće” ali da tu “ima i prijatelje”.

Devetogodišnja Jelena koja ide u OŠ “Filip Kljajić Fića” i svaki dan posle škole dolazi u Svratište, ispričala je novinarima da tamo sa drugarima čita, uči i radi domaći zadatak.

“Mi smo pre prosili, i onda novac koji dobijemo na semaforu ili u autobusu, damo mami i tati i oni nam kupe da jedemo”, priča je Jelena.

Deca su na radionici u EU info centru pravila pisma i čestitke koja će poslati Svratištima u regionu, a prikazan im je i film o životu na ulici, sa mladićem od oko 20 godina u glavnoj ulozi, o njegovom životu i iskušenjima, koja nije preživeo, umro je od droge.

O radu Svratišta za decu u Beogradu možete čitati i u blogu na sajtu EU info centra

Share and Enjoy !

0Shares