Obnova Franjevačkog samostana u Baču, koju finansira Evropska unija, trebalo je da bude završena s proleća ove godine, međutim, kako kažu u samostanu, zbog arheoloških iskopina koje su pronašli radnici prilikom rekonstrukcije, kompleksnosti radova i osetljivosti ovakvih viševekovnih građevina otvaranje obnovljenog samostana najavljeno je za septembar ove godine.

Samostan je bio jedna od važnih kulturno-istorijskih tačaka u Baču, koju su posetiti novinari proteklog vikenda u organizaciji EU Info Pointa Novi Sad i Centra za organsku proizvodnju iz Selenče. Pored Bača posetili su i Centar u Selenči, koji trenutno sprovodi nekoliko evropskih projekata namenjenih unapređenju organske proizvodnje u Srbiji.

Novinari su se upoznali sa istorijatom Franjevačkog samostana u Baču,  jednog od najstarijih sakralnih spomenika kulture u Srbiji, za čiju rekonstrukciju je Evropska unija izdvojila 890 hiljada evra. Radovi su počeli krajem 2016. godine i obuhvataju izgradnju novih instalacija za struju, vodu i grejanje, obnovu fasade, krova i sanitarnog čvora, kao i postavljanje video nadzora.

Osnove Franjevačkog samostana, koji se nalazi u centru Bača, postavili su kanonici Svetog groba jerusalimskog, 1169. godine, a kada je ukinut ovaj viteško-monaški red, preuzeli su ga franjevci. Posle osvajačkih pohoda Sulejmana Veličanstvenog, vek i po bio je i džamija, o čemu svedoče ostaci mihraba i turske posude za vodu na ulazu u samostan.

Samostan je kroz vekove bio obnavljan, proširivan, popravljan, ali u njemu se život odvijao u kontinuitetu od polovine 12. veka i upravo zbog tog kontinuiteta, on čuva bogato kulturno nasleđe – stare predmete, tkanine i posuđe koji svedoče o proteklim vremenima, a tu je i jedna od najstarijih biblioteka u zemlji u kojoj se čuvaju knjige iz XV veka. Nakon rekonstrukcije, deo samostana postaće muzej i centar za izučavanje prošlosti ovog spomenika kulture i Franjevačkog reda.

Pored Franjevačkog samostana, na teritoriji Opštine Bač nalazi se nekoliko vrednih kulturno – istorijskih spomenika, među kojima su ostaci prve apoteke u Vojvodini i ostaci Turskog kupatila jedine očuvane građevine islamske kulture u Vojvodini.

Nedaleko od Turskog kupatila, put vodi do Tvrđave u Baču, najstarije srednjevekovne tvrđave u Vojvodini, koja potiče iz 14. veka. Ona se ubraja se u takozvane „vodene gradove“ jer je bila opasana rekom Mostongom, pa se do nje moglo doći samo pokretnim mostom. Nekoliko puta je rušena i spaljivana, a za vreme Rakocijeve bune, početkom 18. veka, u potpunosti je onesposobljena. Status spomenika kulture dobila je 1948. godine, čime je zaustavljeno dalje propadanje. Obnovu Tvrđave, u sklopu projekta Heromat finansira EU a ideja je da se zaštiti, očuva i obnovi, no isto tako da se opremi modernijom infrastrukturom, poput wifi mreže i ugostiteljskih objekata, kako bi se odgovorilo na potrebe brojnih domaćih i stranih turista koji je posećuju.

Share and Enjoy !

0Shares