Pod motom “Knjige spajaju Evropu”, Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar učestvovaće na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu od 25. oktobra do 1. novembra. To je četvrti put zaredom da se Evropska unija u Srbiji predstavlja na Sajmu knjiga izborom publikacija o EU, njenom istorijatu, načinu funkcionisanja i odnosima Srbije i Unije.

Ove godine, moto pod kojim će na štandu EU u hali 4 biti održan niz aktivnosti je Knjige spajaju Evropu i stoga će posebna pažnja biti posvećena predstavljanju Nagrade EU za književnost. Specijalni gost biće mađarska književnica Edina Svoren (Szvoren) koja je jedna od 12 dobitnika te nagrade za 2015. godinu. Edina Svoren prisustvovaće svečanom otvaranju EU štanda, u ponedeljak 26. oktobra s početkom u 11.30.

Na otvaranju štanda govoriće šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Majkl Devenport, ministarka bez porfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković. Nagrađena knjiga Edine Svoren „Nema nikoga, niti će biti“ biće predstavljena istog dana u popodnevnim časovima, uz debatu o tome kako književnost doprinosi povezivanju naroda i širenju evropskih vrednosti. U debati će učestvovati srpski književnici koji su bili u žiriju za dodelu Nagrade EU za književnost – Vladislava Gordić Petković i Mihajlo Pantić.

sajam-2

U okviru četvrtog “izdanja” EU na Beogradskom sajmu knjiga, utorak je posvećen mladima, pa će posetiocima Sajma biti predstavljen EU program Erazmus+, aktivnosti i publikacije partnerskih organizacija (Kancelarija za evropske integracije, Beogradska otvorena škola i Evropski pokret u Srbiji), a drugo izdanje brošure “Pregovaračka poglavlja – 35 koraka ka EU” u izdanju EU info centra i Pregovaračkog tima biće tema debate sa studentima.

Okrugli sto “Kako građani Srbije vide EU” i predstavljanje pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji (učestvuju direktor  Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i program menadžerka Delegacije EU Maja Vučković Krčmar) predviđeni su za sredu koja je posvećena temi “Podrška EU Srbiji”. Novinarima će biti prezentovani neki od uspešnh projekata koje je finansirala EU, kao i interaktivna mapa projekata koja obuhvata skoro 600 projekata podržanih od strane EU. U četvrtak, višestruko nagrađivani dečji pisac Uroš Petrović razgovaraće na temu “Moja prva knjiga” sa đacima koji organizovano dolaze iz Niša i Obrenovca. Njima će takođe biti predstavljena mobilna aplikacija “Evropa za poneti” kao i časopis za promociju nauke “Elementi”.

Za bibliotekare iz gradova centralne Srbije u petak će, u organizaciji EU info centra i Narodne biblioteke Srbije, biti održan seminar “Biblioteke kao izvori kvalitetnih informacija o Evropskoj uniji”. Okrugli sto “Kako brže i bliže do informacija o Evropskoj uniji”, zakazan za subotu 31. oktobar, ima za cilj razmenu iskustava među partnerima koji se bave komunikacijom, o evropskim integracijama i o EU. TweetUp i debata “Papir vs ekran” trebalo bi da pokrene diskusiju o tome koliko se koristi elektronska knjiga u Srbiji, kakve su joj prednosti i mane, a sve to, u okruženju klasičnih, papirnih knjiga i publikacija.

Posetiocima će tokom čitavog sajma biti omogućeno da se upoznaju sa Bibliotekom EU info centra, veb portalom Knjižara EU koji nudi elektronska i besplatna papirna izdanja o EU, njenim institucijama i politikama, kao i portalom Europeana koji prikazuje kulturnu i naučnu baštinu Evrope. Na štandu će biti izloženi i interaktivni paneli putem kojih će gosti moći da provere svoje znanje o EU, ali i da saznaju više o tome koje sve projekte i iz kojih oblasti EU podržava u Srbiji. Publikacije o EU dostupne u Digitalnoj Narodnoj biblioteci Srbije takođe će biti ponuđene svima koji od 25. oktobra do 1. novembra posete štand EU u hali 4 Beogradskog sajma.

Sve aktivnosti – predstavljanje publikacija, razgovori s piscima i debate – biće praćene na tviteru pod haštagom #EUSrBook, kao i na sajtovima Delegacije EU (www.europa.rs) i EU info centra (www.euinfo.rs). Celokupan program dostupan je na tim sajtovima.