Informacioni kutak Evropske unije u Novom Sadu juče je u Evropskom kutku Gradske biblioteke organizovao promociju knjige “Evropski mozaik”, autora prof. dr Gediminasa Vitkusa, šefa Departmana za evropske studije Instituta za međunarodne odnose i političke nauke, Viljnus univerziteta iz Litvanije. Nakon promocije na Sajmu knjiga u Beogradu u ponedeljak, novosadska publika već sledećeg dana imala je priliku da čuje i upozna autora knjige prvi put objavljene na srpskom jeziku.

“Ljudi ponekad imaju potpuno pogrešnu percepciju Evropske unije. Oni misle da je to Brisel i evropske unstitucije, kao što su Evropski parlament, Evropska komisija i sl. Međutim, to je samo vrh ledenog brega. Temelje i suštinu tog ledenog brega predstavljaju zemlje članice EU, njihove različite kulture, identiteti i istorije. Iako svi različiti, spajaju nas iste vrednosti I to je ono što čini da ‘Evropski mozaik’ može dobro da funkcioniše”, rekao je profesor Vitkus.

Pored profesora Vitkusa u debati koja je usledila nakon uvodnog izlaganja učestvovali su i dr Ramunas Janušauskas, šef za informisanje, komunikaciju i medije u Delegaciji EU u Srbiji i doc. dr Veran Stančetić, prodekan za studijski program politikologije Fakulteta za evropske pravno-političke studije, Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice.

Debata pod nazivom “Srbija na putu ka Evropskoj uniji i iskustvo najvećeg proširenja 2004. godine” bila je vrlo konstruktivna i dinamična, a za pitanja koja su došla iz publike prof. VItkus kaže da su bila vrlo izazovna i inspirišuća.