Uz više desetina partnera, saradnika, predstavnika medija, na svečanom koktelu u EU info kutku u Nišu sumirana je odlazeća 2016. godina. Na više od stotinu događaja koje je u poslednjih godinu dana organizovao niški Kutak poslate su poruke mira, tolerancije, poštovanja prava, važnosti očuvanja životne sredine, značaja preduzetničkog duha, međunarodne saradnje, očuvanja kulturne baštine, podrške mladima…

,,Naši posetioci bili su najčešće mladi, počev od onih najmlađih, preko osnovnoškolaca do studenata zainteresovanih za učešće u Erasmus programima. Bilo samostalno ili organizovano sa školama, oni su učestvovali na našim edukativnim ekološkim i drugim radionicama, predavanjima, zatim učili da debatuju o EU kroz Evropsku školu debate, da o njoj kreativno promišljaju kroz Evropski dnevnik i slično. Kada nas je nedavno jedan posetilac pozvao da pita da li je, pošto ima 70 godina, star da dodje na predavanje koje organizujemo, naš odgovor je bio – naravno ne. Nema granica za znatiželju i prava na informisanost, nema granica da se uči iz tuđeg iskustva, niti da se svoje iskustvo nesebično deli s drugima’’, poručila je menadžerka EU info kutka u Nišu Danijela Vučić tokom prezentacije o postignutom u 2016.

Prisutnima se obratio i šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Ramunas Janaušauskas koji se tokom boravka u Nišu sastao i sa predstavnicima lokalne samouprave, kulturnih i diplomatskih institucija i lokalnim partnerima EU info kutka.

ramunas-i-danijela

,,Ovo je veoma posebna godina i za Srbiju i za EU. Otvorena su četiri poglavlja, a na lokalnom nivou nam je 2016. naročito značajna jer smo u Nišu u maju otvorili ovaj Kutak u samom centru grada. Imamo ovde veoma jak tim koji, u saradnji sa vama, kreira čuda’’, rekao je prisutnima Janaušauskas. EU info Kutak u Nišu, podsećamo, postoji od avgusta 2014. Od maja se njegove prostorije nalaze na novoj adresi, Voždovoj 5, u samom centru Niša.

,,Evropska unija znači i brojne programe i fondove dostupne lokalnim vlastima, obrazovnim ustanovama, malim i srednjim preduzećima, organizacijama, pojedicima. Neke od njih smo imali priliku detaljnije da predstavimo korisnicima, što ćemo bez sumnje nastaviti i u narednom periodu’’, rekla je menadžerka EU info kutka Danijela Vučić i dodala da je ,,vredna pomena i saradnja sa centrima evropske kulture i diplomatama. Povodom aktuelnog slovačkog rotirajućeg predsedavanja Evropskom unijom imali smo priliku da u nekoliko navrata ugostimo njenu ekselenciju slovačku ambasadorku. S obzirom na tesnu saradnju sa počanim konzulima i kulturnim institucijama i radnicima u kulturi verujem da ćemo kulturu brojnih evropskih naroda nastaviti da približavamo našim sugrađanima’’. Tokom predsedavanja Vlade u Nišu gosti EU info kutka bili su i 22 ambasadora i visoki zvaničnici EU, ministri Vlade Srbije predvođeni šefom Delegecije EU u Srbiji i premijerom. Kraj godine obeležio je i sastanak mreže nacionalnih eksperata na EU teme, članova Tima Evropa Srbija i šefa Delegacije EU u Srbiji Majka Davenporta sa medijima.