U susret Evropskoj Nedelji mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i EU info kutak u Nišu i Novom Sadu pozivaju sve građane i građanke Srbije da se prijave na foto konkurs “BUDI EKO-MOBILAN!”.

Pošaljite svoje fotografije koje na kreativan i originalan način prikazuju Vaš stav na temu urbane mobilnosti i zaštite životne sredine: šetnja po parku, u prirodi, po gradu, šetnja sa Vašim ljubimcem ili vožnja biciklom, brodićem, rolerima, skuterom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim alternativnim sredstvom prevoza. Pokažite fotografijom kako se odnosite prema životnoj sredini, koliko je volite i čuvate, pošaljite poruku svojim sugrađanima šta je to što Vama znači, i šta je to što možemo svi da uradimo kako bi doprineli očuvanju kvaliteta vazduha i sredine u kojoj živimo. Svaki dan koji provedete van automobila našoj planeti mnogo znači, i u svetlu borbe protiv klimatskih promena – svi mi možemo lično da doprinesemo da svet u kome živimo bude čistiji, zdraviji i lepši.

Kako bi što više građana bilo motivisano da učestvuje i pošalje autentične fotografije, konkurs je osmišljen tako da su takmičari podeljeni u dve grupe:

 • 1. Kategorija – urbana eko-mobilnost i zaštita životne sredine – učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji
 • 2. Kategorija – moj eko-mobilni ljubimac – vlasnici ljubimaca (uslov je da na fotografiji vlasnik bude sa svojim ljubimcem i da fotografija promoviše mobilnost).

Fotografije sa vašom originalnom porukom, u što većoj rezoluciji, pošaljite do 9. septembra 2016, do 17:00h, putem elektronske pošte na adresu: takmicenje@euinfo.rs

Više o uslovima foto konkursa i pravilima učešća:

PRAVILA UČEŠĆA NA FOTO KONKURSU

1. TRAJANjE: Konkurs traje od 1. 8. do 9. 9. 2016.

2. TEMA: “BUDI EKO-MOBILAN!”

3. KATEGORIJE:

 • 1. kategorija – urbana eko-mobilnost i zaštita životne sredine
 • 2. kategorija – moj eko-mobilni ljubimac

4. UČEŠĆE:

Na konkursu mogu učestvovati:

 • 1. Kategorija – učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji
 • 2. Kategorija – vlasnici ljubimaca (uslov je da na fotografiji vlasnik bude sa svojim ljubimcem i da fotografija promoviše mobilnost).

Takmičari mogu konkurisati samo u jednog kategoriji konkursa. Fotografije moraju na kreativan način promovisati urbanu mobilnost i zaštitu životne sredine. Dozvoljeno je i poželjno da sadrže specifičnu poruku ili slogan.

5. BROJ RADOVA KOJE JEDAN UČESNIK MOŽE POSLATI PO KATEGORIJI: 3 (tri)

Poželjno je da sve fotografije koje se šalju na konkurs budu visoke rezolucije. Potrebno je da uz fotografiju budu dostavljeni sledeći podaci: ime rada – poruka, ime i adresa autora, ime škole/ime ljubimca, broj mobilnog telefona (e-mail adresa), sa naznakom kategorije takmičenja.

6. FORMAT: Radovi moraju biti poslati u elektronskom formatu (JPEG, PNG…) na sledeću adresu: takmicenje@euinfo.rs

7. AUTORSKA PRAVA: Učestvovanjem na konkursu, svaki učesnik daje Delegaciji EU u Srbiji i EU info centru dozvolu da objave njegov rad i da ga koriste Svi finalisti ustupiće Delegaciji EU i EU info centru prava da objave njihove radove u brošurama, katalozima, kalendaru, medijima i društvenim mrežama.

8. NAGRADE:

Nagrade za prvu grupu takmičara: 

 • 1. mesto – Bicikl
 • 2. mesto –  Roleri
 • 3. mesto – Trotinet

Nagrade za drugu grupu takmičara:

 • 1. mesto – hrana za ljubimce u vrednosti od 120 evra
 • 2. i 3. mesto – oprema za kućne ljubimce

9. OCENjIVANjE: Od 1. avgusta do 9. septembra 2016. sve pristigle fotografije biće objavljene na Fejsbuk stranici EU info centra https://www.facebook.com/euinfo.rs/?fref=ts, gde će građani moći da glasaju “lajkovima” od 10. do 18. septembra za najbolje i najkreativnije fotografije. Iz svake kategorije 10 fotografija sa najviše lajkova ući će u uži krug takmičenja, a dobitnike prve tri nagrade u svakoj kategoriji – biraće stručni žiri. 19. septembra pobedničke fotografije biće javno objavljene na stranici EU info Centra.

Svi radovi koji sadrže govor mržnje, u bilo kom obliku, biće odbačeni. Pobednici će biti obavešteni o odluci žirija do 20 septembra. Odluke žirija su konačne i na njih ne postoji pravo žalbe.

10. SLANJEM RADA NA KONKURS, SVAKI UČESNIK PRISTAJE NA PRAVILA UČEŠĆA

11. SVE SPOROVE REŠIĆE ORGANIZACIONI KOMITET

12. STRUČNI ŽIRI: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Eu Info centar, Centar za unapređenje životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za saobraćaj i GSP Beograd.

 

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra i koja ima za cilj da promoviše alternativne vrste mobilnosti u svrhu očuvanja životne sredine. Ove godine nizom aktivnosti u različitim krajevima Evrope, a sa zajedničkom temom “Pametna mobilnost. Jaka ekonomija” ukazuje se na sve veću potrebu da se ulice i gradovi prilagode građanima, a ne automobilima. Kako bi istakli značaj zaštite životne sredine, posebno u svetlu klimatskih promena, Delegacija EU i EU info centar od 12. septembra kreću sa kampanjom “Evropa za zelenu Srbiju” u okviru koje će organizovati čitav niz događaja sa dve osnove teme: klimatske promene i održiva urbana mobilnost.

Share and Enjoy !

0Shares