U Požarevcu su započeti radovi na rekonstrukciji jedinog zatvora za žene u Srbiji, kroz zajednički projekat Evropske unije i Ministarstva pravde (Uprave za izvršenje krivičnih sankcija) ukupne vrednosti od 3 miliona evra. Evropska unija je obezbedila 2,6 miliona dok je Republika Srbija izdvojila 400.000 evra za rekonstrukciju objekta, koja je ugovorena preko Ministarstva finansija.

Kada se završe radovi, zatvor će pružati bolje uslove za život zatvorenicama, kao i bolju stručnu obuku i obrazovanje za njihovo zapošljavanje i reintegraciju u društvo.

Komentarišući ovu pomoć EU, Nikola Bizel, šef sekcije u Delegaciji EU izjavio je da su značajna sredstva obezbeđena iz fondova EU kao pomoć Srbiji da ispuni standarde Unije u vezi sa reformom kaznenog sistema i osnovnim pravima. S obzirom na starost i uslove zatvora u Srbiji, neophodno je uraditi renoviranje i adaptaciju da bismo dobili modernije ustanove za izdržavanje kazne zatvora. Dodao je i da je to važno ne samo zarad sigurnog i bezbednog izvršenja krivičnih sankcija, već i radi zaštite osnovnih prava zatvorenika.

Reforma kaznenog sistema je dugoročan proces za čije rešavanje i unapređenje će biti potreban duži niz godina, zajedno sa primenom različitih alternativnih mera i sankcija.

Ovaj projekat je deo šireg programa podrške EU za reformu kaznenog sistema u Srbiji čija je ukupna vrednost 7 miliona evra za period u naredne tri godine, i daje podršku državnim organima da poboljšaju standarde u zatvorima, zdravstvenu negu u njima kao i brigu o zatvorenicima po odsluženju kazne. Takođe će se ovim projektom obezbediti i dodatno usavršavanje zatvorskog osoblja, kao i nabavka traktora za zatvore i vozila za povereničke kancelarije. EU je takođe obezbedila 780.000 evra za projekat koji realizuje Savet Evrope kao podrška unapređenju standarda u pritvoru, tretmana zatvorenika i psihijatrijske nege osoba na psihijatrijskom lečenju.

Evropska unija je najveći donator Republike Srbije i od 2000. godine obezbedila je Srbiji više od 3 milijarde evra bespovratne pomoći.

Share and Enjoy !

0Shares