U okviru promocije programa studentske razmene Erazmus+, predstavnice EU info kutka u Novom Sadu posetile su tri srednje škole u Vršcu, kako bi učenike upoznali sa mogućnostima studiranja u inostranstvu.

Zajedno za koleginicama iz Erasmus+ studentske sekcije i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, cilj je bio da se učenicima približe mogućnosti i prednosti razmene, ali i kako bi mogli da čuju konkretne primere i iskustva onih koji su već deo školovanja proveli u evropskim obrazovnim ustanovama.

Studentkinja germanistike Milica Samac provela je godinu dana u Nemačkoj preko Erazmusa, i kaže da to za nju predstavnja nezaboravno iskustvo.

„Nikada ne bih mogla da dobijem tako dobru praksu nemačkog jezika da nisam tamo provela tih godinu dana. To je s profesionalne strane neprocenjivo. Lično, bogatija sam za mnoga prijateljstva. Upoznala sam jako puno ljudi sa svih strana sveta. Vratila sam se duhovno bogatija sa te razmene“, ispričala je Milica.

Marija Kuzmanović, koja studira biologiju i  Ivana Banjac, studentkinja prava, objasnile su da je iskustvo koje dobijamo putem razmene korisno za svaku profesiju. Objasnile su konkretne korake kako aplicirati, koji nivo jezika je potreban, kako se snaći za smeštaj i slično.

Ovom prilikom posetili smo „Školski centar Nikola Tesla“, gimnaziju „Borislav Petrov Braca“ i „Hemijsko – medicinsku školu“. Sledeće posete planirane su u novosadskim školama.