Učenici Prve kragujevačke gimnazije su se kroz program Erazmus u školama upoznali sa mogućnostima mobilnosti za mlade kroz EU program Erasmus+. Događaj su organizovali EU info kutak Niš i Erazmus studentska mreža. ,,Erasmus u školama“ je internacionalni projekat prilikom kojeg strani studenti koji su na studentskoj razmeni posećuju lokalne škole i pričaju đacima i studentima o činjenicama i zanimljivostima o svojoj zemlji, kulturi i običajima.

Svrha aktivnosti je prvenstveno upoznavanje studenata i učenika sa drugim kulturama, informisanje o mogućnosti studentske razmene između srpskih škola i univerziteta i brojnih evropskih univerziteta, kao i integracija stranih studenata u lokalnu kulturu u cilju povećanja tolerancije među mladima.

Na događaju u kragujevačkoj gimnaziji je istaknuto da su mladi koji su izvesno vreme proveli studirajući, volontirajući  ili radeći u inostranstvu u okviru stručne prakse kasnije lakše dolazili do posla, ostvarili razvijenije veštine komunikacije, rada u timu i sposobnost lakšeg rešavanja zadataka i snalaženja u nepoznatm situacijama, što su potvrdila i istraživanja.

Osim formalnog predstavljanja programa, gimnazijalcima je svoja iskustva preneo i dvadesetšestogodišnji Španac Pablo Rivtorto koji, zahvaljujući Erasmus+ programu, od septembra boravi u Nišu. On je, osim o vlastitim utiscima o boravku u Srbiji, govorio i o rodnoj Španiji, kulturi, običajima, navikama što je i ilustrovao fotografijama iz lične arhive.