Fondacija „Novi Sad 2021“ i Omladinski savez udruženja „Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS“ u sklopu projekta „Novosadski volonterski servis“ u petak, 8. decembra, organizovali su završnu konferenciju „Gradimo kulturu volontiranja“ u Skupštini AP Vojvodine. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, a o volontiranju u sklopu programa Evropske komisije Erasmus + govorila je Marina Grnja Klaić iz novosadskog EU info kutka.

Prisutnima su se uvodnim tematskim izlaganjima obratili poslanica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Mia Strajin, koordinator Omladinskog saveza udruženja “Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS” Vukašin Grozdanović i koordinatorka za participaciju “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” Milica Rašković, koji su podelili svoja lična iskustva u volontiranju. Usledila su tematska izlaganja o formatima volontiranja, o volontiranju i osećaju pripadnosti zajednici, a neke od tema bile su “Volonterski kampovi kao forma volontiranja”, “Lokalni volonterski servis kao forma volontiranja”, “Volontiranje u institucijama” i “Erasmus+ kao mogućnost volontiranja za mlade”.

„Erasmus + program usmeren je na podsticaj ličnog razvoja i mogućnosti za zapošljavanje mladih. On podržava sve sektore obrazovanja, obuke i neformalno učenje za mlade, volontiranje i amaterski sport. Erasmus + zamenjuje nekoliko programa koji su mu prethodili i donosi usklađenu i pojednostavljenu primenu pravila i postupaka. Od 1987, kada je Erasmus nastao više od tri miliona studenata u sistemu visokog obrazovanja koristilo je bespovratna sredstva iz programa. Cilj Erasmus + progama je da od 2004. do 2020. godine podrži još 4 miliona mladih, studenata i odraslih u sticanju iskustava i veština kroz učenje, obuke, razmene mladih ili volontiranje u inostranstvu“, rekla je Marina Grnja Klaić i dodala da je fokus programa Erasmus + na jačanje potencijala mladih kako bi aktivno učestvovali u stvaranju građanskog društva, kao i na razvoj liderskih veština i solidarnosti, te razumevanja među kulturama.

Projekat Novosadski volonterski servis (NSVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za njegovo kreiranje je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

„Pokazali smo da kada delimo resurse i, kao dve prestonice,  radimo zajedno, možemo da napravimo trajne mehanizme, a sve u cilju unapređenja, što se tiče OPENSa, omladinske politike u Novom Sadu. Nama je važno je da taj Novosadski volonterski servis bude deo omladinske politike. Cilj nam je da unapredimo sistem i izgradimo mehanizme tako da mladi ljudi vide boljitak od strane sistema koji postoji zbog njih“, rekao je koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

U sklopu konferencije, održane su i brojne radionice sa temom promocije i razvoja kulture volontiranja, zatim zakona i pravnih okvira za volontiranje i, između ostalog, radionice o inovativnim praksama u volontiranju.