Drugo onlajn poetsko veče tokom Nedelje Evrope otvorio je ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdervita. On je čitao odlomak iz finskog narodnog epa Kalevale.

Od kada je Kalevala objavljena, različiti oblici umetnosti kao što su muzika, književnost, vizuelna umetnost, pozorište, ples, slikarstvo, crpe inspiraciju iz ovog nacionalnog epa, koji je postao temelj i popularne kulture i subkulturnih grupa i njihovog stvaralaštva.

“Kalevala se uči naravno u školi, ali ja sam je otkrio kada sam je čitao svojoj deci dok su bila mala. Još uvek me oduševljava svojim avanturama i mudrostima”, rekao je u uvodu ambasador, a potom pročitao odlomak iz prvog pevanja slavnog epa.

Iste večeri, poeziju Frederike Majroker na svom jeziku čitao nam je ataše ambasade Austrije u Srbiji, Adrien Fejks, a potom smo čuli još 9 pesnika i pesnikinja iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Švedske, Finske i Portugala. Poetsko veče organizovalo je udruženje Mračna komora zajedno sa EU info kutkom u Novom Sadu.

Nakon poetske večeri slušali smo živi nastup benda Deep Steady iz Novog Sada, koji je nastupao u februaru ove godine u Bulevar Books knjižari koja svira.

U okviru Nedelje Evrope večeras vas očekuje nešto drugačije, od 20 časova onlajn performans „Davorin i Krejzi: Krejzi fakts o Evropi“ na FB stranici EU info kutka Niš, a 14. maja od 18 sati Izložba dizajnerskih i likovnih radova Solidarnost, koju ogranizujemo sa prijateljima iz Šok zadruge.

Sve događaje pratite na stranicama:

https://www.facebook.com/euinfo.rs/

https://www.facebook.com/euipnovisad/

https://www.facebook.com/euipnis/

Share and Enjoy !

0Shares