Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa EU info kutkom organizuje razgovor na temu „Pitaj me bilo šta o državljanstvu EU“ sa gošćama iz Hrvatske, Lucijom Dumančić i Martinom Horvat, iz organizacije GONG. Događaj će se održati u petak, 4. oktobra od 16 sati, u EU Info kutku u Nišu – ulica Vožda Karađorđa broj 5.

Format debate Pitaj me bilo šta o… (Ask me Anything about…) pogodan je da publici približi određenu osobu i temu, u ovom slučaju proces evropskih integracija iz perspektive građana Hrvatske, zemlje koja je članica Evropske unije od 2013. godine.

Martina Horvat diplomirala je socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i trenutno pohađa doktorske studije socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu. U dosadašnjem radu bavila se edukacijama i treninzima usmerenim na razvoj socijalnih kompetencija, ljudskih prava, građansku participaciju, aktivizam i volonterizam.

Lucija Dumančić završila je studije politikologije na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a diplomirala je na Sociologiji na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Prvenstveno se bavi temom formalne i neformalne edukacije, a iako u svom radu sarađuje sa nastavnicima i edukatorima, najviše voli da radi sa mladima. U vreme studija „bežala“ je od EU tema jer je to nije previše zanimalo, ali ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju uvidela je brojne pogodnosti iste te se danas rado bavi temama u vezi sa EU.

Cilj projekta ”EnlargEUrope” je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja proširenja Evropske unije kroz povezivanje različitih iskustava i doživljaja evropske integracije sadašnjih građana i budućih građana EU. Projekat traje do 2020. godine i obuhvatiće različite javne događaje u Srbiji i Evropi i promotivnu kampanju na društvenim mrežama.

U projektu učestvuju partneri iz još pet zemalja – NGO ALFA Centar iz Crne Gore, GONG iz Hrvatske, Udruženje mladih za promociju preduzetništva iz Litvanije, zatim Rumunsko akademsko društvo i Poljska fondacija Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz programa EU Evropa za građane i građanke.

Prisustvo debati u Nišu je besplatno za sve zainteresovane građane, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno potvrditi dolazak na officenis@euinfo.rs ili 018/254-461, najkasnije do 3. oktobra u 19h.