Prvog dana Međunarodnog sajma knjiga na štandu EU predstavljena je knjiga Edine Svoren jednog od lauerata nagrade EU za književnost za 2015 godinu. Na debati “Kako književnost i kultura povezuju ljude i promovišu evropske vrednosti” pored Svoren govorili su i članovi žirija Evropske nagrade za književnost iz Srbije Mihajlo Pantić i Vladislava Gordić Petković.

Edina Svoren, mađarska književnica, ovu nagradu je dobila za zbirku priča “Nema nikoga, niti će biti”. Kritičari su za priče Edine Svoren rekli kako su “pune nonšalantnog humora, ali istovremeno umeju i da zabole dok Edina do detalja otkriva dramu međuljudskih odnosa”.

“Srećna sam što sam dobila puno nagrada ali ono što je posebno u evropskoj nagradi je i mogućnost da se moja knjiga prevede”, rekla je Edina i prisutnima pročitala jednu od priča koja je prevedena na srpski.

edina-potpisuje

Foto: EU info centar/Goran Sivački

Govoreći o važnosti evropske nagrade za književnost Mihajlo Pantić je objasnio zašto je ona neophodna. “Knjizevnost je najdublja sfera ljudskog uma. Ova nagrada ide dva ili tri koraka ispred političke prakse, čini nešto što je natpolitično. Ona u istu ravan donosi ono što je svako od nas pojedinačno, što svaki od tih jezika nezavisno od širine radijacijskog prostora i od broja govornika čini jednako pravnim u estetskom smislu” rekao je Pantić i ukazao da će se pisci koji tu nagradu dobijaju “tek u budućnosti ostvariti kao velika imena”.

Vladislava Gordić Petković je rekla da u prozi Edine Svoren “možemo da prepoznamo velike madjarske pisce”.

Edina Svoren je gošća Delegacije EU i EU info centra na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Share and Enjoy !

0Shares