Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, u EU info kutku u Nišu održana je edukacija studenata Medicinskog fakulteta u oblasti kontrole duvana. Nakon obuke, studenti su dobili sertifikate za edukovanje osnovaca, srednjoškolaca i studenata o ovoj temi.

Ovime su budućim lekarima približene tekovine savremenih pristupa u prevenciji masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, upoznati su sa zakonskom regulativom i njenom usaglašavanju sa EU standardima. Doktori Instituta za javno zdravlje Niš obučili su studente medicine za primenu savremenih metoda zdravstveno-vaspitnog rada i promociju zdravih stilova života kao konceptu koji obezbeđuje dobro zdravlje za sve građane.

Govoreći o istorijatu upotrebe duvana, doktorka Instituta za javno zdravlje u Nišu Olivera Radulović navela je da je ,,samo u 20. veku duvan ubio oko 100 miliona ljudi. Godišnje usmrti skoro 7.000.000 ljudi, od čega oko 900.000 čine nepušači koji su izloženi duvanskom dimu’’. Osim o zdravstvenim, govorila je i o posledicama po ekonomiju kao i o odloženim zdravstvenim posledicama pušenja u mladosti.

Dr Roberta Marković iz Instituta za javno zdravlje u Nišu upoznala je studente sa zakonodavnim okvirom koji reguliše ovu temu, kao i sa kaznenim merama za nepoštovanje propisa u ovoj oblasti.

Nakon teoretskog dela, budući lekari su učestvovali u interaktivnoj radionici kako bi efikasnije usvojili stečena znanja i pripremili se za predstojeće obuke za mlade na kojima će se, međutim, naći u ulozi edukatora.