„Upotreba čoveka“ tema je ovogodišnjeg Festivala savremene umetnosti „Dunavski dijalozi 2018“, koji šesti put organizuje Galerija Bel Art. Novosadski EU info kutak bio je domaćin konferencije za novinare povodom ovog festivala, koji se održava od 28. avgusta do 15. septembra, kada će u novosadskim galerijama i izložbenim prostorima svoje radove prikazati umetnici iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Moldavije.

Direktorka festivala Vesna Latinović iz Galerije Bel Art istakla je da je ovogodišnja tema „pozajmljena“ od novosadskog pisca Aleksandra Tišme koji je, još 1976. godine, objavio roman pod ovim naslovom. Iako je pisan u jednom drugom vremenu i drugačijem ambijentu, kako ona kaže, očigledno je da se radi o univerzalnoj temi i metafori.

Umetnički direktor festivala Sava Stepanov napomenuo je da ga raduje to što ove godine više nego ikad kod umetnika koji učestvuju preovladava etičko-estetska strana umetnosti.

„Dakle, umetnost se vraća svojim osnovnim principima i to može da bude izuzetno zanimljivo pogotovo kad znamo da ćemo videti i tehnološku umetnost i klasične medije“, dodao je Stepanov.

Pored njih, na konferenciji su govorili senior ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje iz Erste Banke, Sonja Konakov Svirčev, direktor Austrijskog kulturnog Foruma u Beogradu, Johanes Iršik, rukovodilac sektora za  razvojne projekte iz Fondacije NS 2021, Vuk Radulović i istoričarka umetnosti, kustoskinja iz Temišvara, Maria Orosan Telea. Ona je istakla da će ovaj međunarodni festival biti prilika za dijalog umentika iz Temišvara i Novog Sada, iz perspektive saradnje na putu Novog Sada ka Evropskoj prestonici kulture 2021. godine.

Kako je rečeno, u „Dijalozima“ će posebna pažnja biti posvećena istraživanjima da li savremena umetnost ima dovoljno vitalnosti da ukaže na aktuelno stanje u društvu u vreme dominacije besnog kapitalizma i agresivnog prisustva novih informacijsko – tehnoloških medija. Savremeni čovek je potpuno u funkciji stvaranja profita velikih korporacija, njegove lične potrebe – socijalne, zdravstvene, kulturne, potpuno su zanemarene te je on u permanentnom stanju nesigurnosti i egzistencijalne neizvesnosti. Zbog toga je glavno pitanje koje nameće izložbena tema – da li su umetnici danas spremni da iznađu adekvatne odgovore u svom domenu i da li je umetnost u novim okolnostima spremna na delotvornu konfrontaciju kako bi se zaustavilo udaljavanje čoveka od sopstvene personalnosti.

Festival je organizovan uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Erste banke i Austrijskog kulturnog foruma.

Celokupan sadržaj u sklopu ove međunarodne manifestacije besplatan je, a detaljne informacije o festivalu i izložbama nalaze se na internet stranici danubeartfest.org

Share and Enjoy !

0Shares