U EU info centru u Beogradu u utorak 27. septembra u 18.30, počinje Festival slovačkog filma. Festival će kao deo predstavljanja slovačkog predsedavanja Savetom EU otvoriti ambasadorka Republike Slovačke u Beogradu Dagmar Repčekova.

Gledaoci će prvog dana festivala imati priliku da vide dokumentarni film „Kako se kuvala istorija“ reditelja Petera Kerekesa.

plakat-slovaciZa razliku od klasicnog dokumetovanja ratnih uspomena, slovački reditelj se usmerio na nepoznat uticaj kuvara na bojnom polju. “Gladan vojnik se ne oseca sigurnim”, objašnjava vojni kuvar dok pravi kobasice.

Ishrana trupa je taktička strategija korišćena u najvećim evropskim ratnim sukobima 20. veka. Pita sa mesom jedne Ruskinje obezbedila je milionima vojnika snagu za pobedu u Drugom svetkom ratu.

Pekar u jevrejskom logoru sprovodi plan protiv nacistickih čuvara jedinim raspolozivim sredstvom. Titov lični kuvar priča o državnim večerama čije sukobljene nacionalne kuhinje nagoveštavaju rat na Balkanu.

Naizmenično iščašene i uzbudljive priče zaboravljenih svedoka istorije diskretno personalizuju nezapisane ratne bitke I njihovu cenu. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih. “Kako se kuvala istorija je fascinantna prica o prošlosti.

Film je rađen u slovačko češkoj koprodukciji, nominovan je za nagradu najboljeg dokumentarca za Evropsku filmsku nagradu, dobitnik je specijalne nagrade žirija na Bečkom filmskom festival. Osvojio je i FIPRESCI nagradu na Medjunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma i Golden Hugo nagradu na Medjunarodnom filmskom festivalu u Cikagu