Na svečanoj ceremoniji u Beogradskoj filharmoniji proglašeni su dobitnici nagrada VIRTUS za filantropiju za akcije i programe koji su sprovedeni tokom 2015. godine.  Deveti konkurs za nagradu VIRTUS sprovela je Trag fondacija uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i u direktnom partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Konkurs je bio otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondove i fondacije i pojedince. Nagrade su dodeljene u 5 glavnih kategorija, a dodeljena su i 2 specijalna priznanja. Glavnu nagradu za doprinos na nacionalnom nivou dobila je kompanija Delta holding, nagradu za dugoročno partnerstvo dobila je farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn (Glaxo Smith Kline), dobitnik nagrade za doprinos lokalnoj zajednici duvanska kompanija Japan Tobako Internešnl (JTl), dok je nagradu za mala i srednja preduzeća dobilo tehnološko preduzeće Nordeus.

Dobitnik nagrade za individualni doprinos filantropiji za 2015. godinu je Milomir Glavčić koji živi u Kanadi, ali šalje novčanu pomoć onima kojima je potrebna u Srbiji. Dodeljene su i dve specijalne nagrade – preduzeće Giros Plus koje svakog utorka deli girose deci iz svratišta, kao i nagrada za lični doprinos pružanju pomoći izbeglicama koju je dobio Gordan Paunović.

Zamenik šefa EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je društvena odgovornost kompanija neophodna, pogotovo u godini punoj izazova za Evropu i za čitav svet kakva je bila 2015, gde je došlo do ekspanzije ekstremizma, velikih demografskih i klimatskih promena koje predstavljaju ogroman rizik.
“U tim okolnostima nama treba rast ekonomije koja bi bila na korist čitave zajednice”, smatra Benedikt, koji je izrazio nadu da će biti sve više primera društvene odgovornosti kompanija. “Solidarnost i filantropija su u ovom trenutku neophodni i to nije stvar samo bogatih ljudi već svih”, ocenio je Benedikt.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ukazao je na značaj davanja pomoći svima kojima je ona neophodna. “Najbolja strana Srbije pokazana je tokom 2014. godine kada je zemlja pogodjena poplavama, kao i sada tokom migrantske krize. Jako je bitno davati. Nemaju svi novac da daju, ali svako ima nešto da da onima kojima je pomoć potrebna”, rekao je Kirbi.

Prema rečima izvršne direktorke Trag fondacije Biljane Dakić Djordjević, kada je reč o filantropiji kompanije i gradjani stoje rame uz rame uprkos teškoj finansijskoj situaciji.

VIRTUS nagrade dodeljene su deveti put, a predsedavajuća žirija za dodelu nagrada Radojka Nikolić rekla je da je za 2015. godinu stigao najveći broj prijava od samih gradjana.

VIRTUS nagrada, ustanovljena 2007. godine, prva je i najznačajnija nagrada za filantropiju u Srbiji koja promoviše društveno odgovorno poslovanje kao sastavni deo održivog razvoja kompanija, ali i individualni doprinos filantropiji. Nagrada je namenjena, kako velikim kompanijama, tako i  malim i srednjim preduzećima i pojedincima koji su tokom 2015. godine na najdelotvorniji način doprineli opštem dobru pružajući materijalnu ili drugu vrstu podrške neprofitnim akcijama ili organizacijama civilnog društva.

Share and Enjoy !

0Shares