Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banja Luke, dobitnica Evropske nagrade za književnost za 2016. godinu za roman “Satovi u majčinoj sobi” predstavila je svoju knjigu na štandu EU.

Roman je priča o majci i ćerki, o životu žena u bivšoj Jugoslaviji, o ženama u miru i ratovima i o njihovoj zanemarenoj ulozi u velikim istorijskim preokretima.

Govoreći o svom delu ona je rekla da njen roman nije ratni, ni feministički, niti porodični, ali da ima sve te elemente.

Prema njenim rečima, u romanu je rat pozadinska priča, koju nije mogla da izbegne u temi o kojoj je pisala a koja je se tiče njenog ličnog iskustva.

“Nijednog trenutka u romanu nisam želela da imenujem ovu ili onu stranu, bila mi je važna strana dece i žena”, rekla je Stupar Trifunović.

Prema njenim rečima, ideja koju je htela da prenese čitaocima je da oni, žene i deca, nikad nisu imali priliku da izraze svoje neslaganje.

“Bili smo izloženi užasima, a nikog nije bilo briga što se mi sa tim ne slažemo. Nas kao decu čak niko nije pitao da li želimo da bežimo, menjamo kuću, grad…ta vrsta ljutnje deteta prožima ovi knjigu”, dodala je ona.

Emil Vaš/EUIC

Emil Vaš/EUIC

“Kod nas se dosta pisalo o ratu iz raznih perspektiva. Ima mnogo loših i ima nekoliko dobrih knjiga o ratu, jer je to tema od koje je teško pobeći a teško se i suočiti i izneti kroz roman da bude univerzalna i da ima katarzični antiratni efekat, jer dobar roman o ratu je samo antiratni”, rekla je Stupar Trifunović.

Evropska književna nagrada koju je dobila je prema njenim rečima neka vrsta preporuke i lansiranje na evropsko književno i čitalačko tržište i omogućava piscu da bude prevođen na više evrospkih jezika.

“To je najbolji deo u vezi sa ovom nagradom je što pisce koji nisu poznati, nagradu pruži podršku i preporuku izdavačkim kućama u Evropi da knjigu objave”, napomenula je ovogodišnja dobitnica.

Tanja Stupar-Trifunović je do sada objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Prevođena je na engleski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, danski i francuski jezik. Urednica je časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Putevi”.

Osim Evropske nagrade za književnost dobitnica je još tri nagrade za svoja dela, kao i nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine. Zastupljena je u više antologija poezije i proze, u zemlji i inostranstvu.