Narodna biblioteka Srbije učestvuje u Evropskoj godini kulturnog nasleđa i sa svojim digitalnim kolekcijama predstavlja značajan resurs za istraživače, a kroz partnerstvo za Evropeanom deli njenu viziju: menjamo svet kulturom

Tamara Butigan Vučaj

Ušli smo u drugu četvrtinu Evropske godine kulturnog nasleđa, godine u kojoj mi Evropljani slavimo bogatstvo i diverzitet kulturnog nasleđa našeg kontinenta. Zahvaljujući partnerstvu u evropskim projektima digitalizacije, Narodna biblioteka Srbije u prilici je da doprinese Evropskoj godini kulturnog nasleđa.

Evropeana, https://www.europeana.eu/portal/en, portal koji omogućava otvoreni pristup do više od 50 miliona digitalizovanih objekata kulturnog nasleđa iz preko 3.500 biblioteka, muzeja i arhiva širom Evrope, pokrenula je kampanju o migracijama kao centralnu u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa.

Kampanja je deo projekta Migracije kroz nauku i umetnost, koji za cilj ima kreiranje tematske zbirke o migracijama u, iz i kroz Evropu.

Tematsku zbirku čini dokumentacioni materijal, tragovi materijalne kulture, kao i lične priče o migracijama u Evropi tokom vekova, sa fokusom na uticaj migracija na nauku i umetnost.

Lična iskustva građana o migracijama prikupljaće se tokom čitave godine u različitim institucijama širom Evrope, kroz Collection Days, kada ustanove kulture otvaraju vrata za građane, beleže njihove priče, skeniraju njihove fotografije, dnevnike, pisma i slično i na osnovu ovih materijala formiraju digitalnu kolekciju.

Prvi u nizu ovih događaja održan je u Kući evropske istorije u Briselu, Belgija, od 15. do 17. marta i prikupljeni materijali već su dostupni onlajn, na adresi https://bit.ly/2E3wUYD.

Sledeći Collection Days na temu migracija održaće se u maju mesecu u Nacionalnom arhivu Mađarske u Budimpešti i u Irskom muzeju emigracija u Dablinu, a zatim do kraja godine i u Utrehtu (Holandija), Kardifu (Vels), Zagrebu (Hrvatska), Luksemburgu, Rigi (Letonija) i Beogradu.

Narodna biblioteka Srbije će u oktobru mesecu prikupljati gastarbajterska iskustva građana Srbije iz perioda ekonomskih migracija iz nekadašnje Jugoslavije.

Deo Evropeanine kampanje u godini kulturnog nasleđa je i specijalno dizajnirana bojanka u okviru promotivne akcije #ObojiteNašeKolekcije u kojoj se nalaze slikovni sadržiji sa Evropeane, sa licencom za slobodno korišćenje, koji oslikavaju različitost formata i oblika kulturnog nasleđa.

Sadržaji su prikupljeni iz 14 evropskih ustanova kulture, među kojima su Nacionalni muzej Švedske, Rejks muzej iz Amsterdama, Muzej Viktorije I Alberta u Londonu, Nacionalna biblioteka Rumunije. Bojanka se može preuzeti na adresi https://blog.europeana.eu/2018/02/colorourcollections-and-europeana-eych-colouring-book/.

Nama ostaje samo da naoštrimo bojice ili uzmemo elektronske olovke u ruke, a rezultate podelimo na društvenim mrežama uz hešteg #ColorOurCollections.

U Evropskoj godini kulturnog nasleđa, Narodna biblioteka Srbije pokrenula je novi servis za sve ustanove kulture, Nacionalni agregator za Evropeanu, čime je otvorila direktan kanal za saradnju sa Evropeanom i uključivanje digitalizovanog kulturnog nasleđa iz Srbije u ovaj jedinstveni portal.

Podršku za uspostavljanje agregatora pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Delegacija EU u Republici Srbiji. Srbija je jedina zemlja izvan Evropske unije koja je uspostavila agregatorsku infrastrukturu za Evropeanu i time načinila značajan korak napred u evropskim integracijama kada je u pitanju digitalizacija kulturnog nasleđa.

Nacionalni agregator za Evropeanu deo je nacionalne digitalne infrastrukture Darija Srbija, http://dariah.rs/, koja je deo evropskog konzorcijuma za digitalne infrastrukture DARIAH-ERIC, koji je takođe uključen u Evropsku godinu kulturnog nasleđa, organizacijom konferencija o digitalnoj humanistici širom Evrope.

DARIAH-ERIC (DigitAl Research Infrastructure for Arts and Humanities – European Research Infrastructure Consortium) je deveti evropski konzorcijum istraživačke infrastrukture (ERIC), osnovan 2014. godine od strane Evropske komisije, sa ciljem da poboljša rezultate i mogućnosti za istraživanja, kroz deljenje digitalnih izvora i razmenu znanja, ekspertize, metodologije i praksi.

DARIAH-ERIC je uspostavljen u Francuskoj, sa još 14 zemalja, osnivačkih članica, među kojima je Srbija, kao jedina zemlja izvan Evropske unije.

Pored Srbije i Francuske, osnivačke članice su: Austrija, Belgija, Danska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Nemačka i Slovenija. Danas DARIAH-ERIC broji 17 članica, jer su se nakon 2014. pridružile još i Poljska i Portugalija. Pored članica, status saradnika ima još osam zemalja Evropske unije: Bugarska, Finska, Mađarska, Norveška, Rumunija, Švajcarska, Švedska i Velika Britanija

DARIAH je panevropska mreža istraživača koja podržava digitalna istraživanja kao i podučavanja o metodama za digitalna istraživanja.

Darijanci, kako se kolokvijalno nazivaju članovi DARIAH mreže, imaju otvorenu mogućnost da rade zajedno u radnim grupama, kojih trenutno ima 19 i to na najrazličitije teme: od analize i povezivanja biografskih podataka, preko izvora za medijevaliste do istraživanja o ženama spisateljicama kroz istoriju.

Narodna biblioteka Srbije je partnerska institucija u Dariji Srbija i sa svojim digitalnim kolekcijama predstavlja značajan resurs za istraživače, a kroz partnerstvo za Evroepanom deli njenu viziju: menjamo svet kulturom.

Kroz učešće u kampanji Evropeane i programima evropske Darije, Narodna biblioteka Srbije participira u Evropskoj godini kulturnog nasleđa promovišući digitalizaciju kulturnog nasleđa.

Tamara Butigan Vučaj, bibliotekarka savetnica u Narodnoj biblioteci Srbije, načelnica Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke i mikrofilmovanje, koordinatorka aktivnih evropskih projekata Procvat pismenosti i Migracije kroz nauku i umetnost, nacionalna predstavnica Srbije u konzorcijumu DARIAH-ERIC. 

Share and Enjoy !

0Shares