Razvoj novih tehnologija prilika je za lični i profesionalni razvoj, ali je neophodno raditi na poboljšanju digitalne pismenosti, zaključak je nakon debate koju je organizovao Medijski edukativni centar. Debata održana u EU info centru deo je aktivnosti u okviru All Digital Week, koja je u poslednjih 9 godina spojila preko milion ljudi.

Digitalna pismenost je za nas most za održivi razvoj, kaže direktor MEC Miomir Rajčević, dodajući da su aktivnosti na poboljšavanju znanja novih tehnologija u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Uz podršku UN agencije za rodnu ravnopravnost (UN Women), organizuje se i projekat „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“.

„Projekat je nastao jer, uprkos konstantnom rastu digitalne pismenosti, i dalje zaostajemo za regionom. Ona je kod žena koje žive u ruralnim krajevima upola lošija nego kod onih koje su u urbanim sredinama,“ pojašnjava Rajčević.

Posebna pažnja se mora obratiti na pomoć starijim ženama u ruralnim krajevima, kaže eksperkinja za rodnu ravnopravnost i osnaženje žena Dragana Petrović. Ona dodaje da je internet ostvorio mogućnosti za ekonomsko osnaživanje žena i nove poslovne prilike.

„Mislim da je jako važno da im ta mreža bude dostupna svima. Sada je to mnogo lakše zbog razvoja tehnologije, mnogo ljudi se već koriste mobilnim telefonima. Možda ne znaju da se to zove digitalna pismenost, ali znaju kako da ih koriste“, zaključuje Petrović.

Predstavnice nadležnih ministarstava saglasne su da je za dalji rad na poboljšanju u ovoj oblasti neophodna saradnja svih zaniteresovanih strana.

 „Puno se očekuje od digitalne pismenosti. Formirana je radna grupa, znamo šta bi trebalo da bude ishod, ali kao deo te grupe znam koliko je to težak posao. Naše ministarstvo je otvoreno za svaki vid saradnje,“ kaže pomoćnica ministra za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin.

„Trudimo se da okupimo aktere koji se bave digitalnim oblastima i da napravimo mrežu kako bi oni jedni drugima pomagali. Kao ministarstvo, bavimo se i saradnjom sa međunarodnim organizacijama. U Briselu smo razgovarali sa predstavnicima kompanija poput Jutjuba ili Amazona o mogućnostima regulacije i uticaju na ekonomiju“, tvrdi savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja Maja Zarić.

Ona je najavila i da će do kraja godine biti završen udžbenik za poboljšanje medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju. Aktivnosti su deo projekta „Podrška medijskim reformama u Srbiji“, koji podržava Evropska unija.