Petak je, na štandu Delegacije EU u Srbiji i EU info centra, bio posvećen publikacijama EU.

Tamara Butigan Vučaj zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije i Adam Sofronijević zamenik direktora Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” su na panelu o digitalizaciji istakli pomoć koju su dobili od EU, dok je vođa projekta EUTEKA Suzana Miličić govorila o značaju ovog projekta za javne biblioteke i građane Srbije zainteresovane za informacije o EU.

Projekti Evropske komisije sprovedeni digitalizacijom u biblioteci ,,Svetozar Marković” predstavljeni su na EU štandu Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Projektom Europeana libraries digitalizovani su sadržaji iz 19 vodećih evropskih biblioteka dok je u okviru Europeana newpapers digitalizovano više od 10 miliona novinskih stranica iz 17 biblioteka Evrope.

,,Namera je da uspostavimo tok poslovanja da digitalizacija bude nešto uobičajeno, poput katalogizacije. Trenutno je pretraživanje tekstova gotovo nemoguće sprovesti sa velikom preciznošću, ali radimo na tome da nam, pri izradi pretraživača prioritet ipak bude dostupnost,a ne preciznost’’, objasnio je zamenik direktora Univerzitetske biblioteke ,,Svetozar Marković’’ Adam Sofronijević.

Na panelu na štandu EU se govorilo i o projektima koje je, uz finansijsku podršku EU, uspešno sprovela Narodna biblioteka Srbije – EMBARK  i Europeana Collections: 1914-1918. Tamara Butigan Vučaj zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije rekla je da “biblioteka aktivno radi na uspostavljanju Nacionalnog agregatora za Europeanu što obuhvata prikupljanje konverziju i isporučivanje meta podataka za Europeanu”.

Predstavljajući projekat EUTEKA– Evropa u vašoj biblioteci vođa projekta Suzana Miličić objasnila je da je “kroz ovaj projekat kreirana mrežu 47 biblioteka u 47 gradova u kojima ćemo formirati kutak u kome je moguće pronaći publikacije i knjige o EU, a edukovaćemo i bibliotekare za ove teme kako bi pružili čitaocima kompletnu informaciju”.