Devenport: Željno iščekujemo EU Info Kutak u Novom Sadu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Devenport, potpisao je sa gradonačelnikom Novog Sada Memorandum o razumevanju o osnivanju EU Info Kutka u glavnom gradu Vojvodine.

Devenport201403-2

Ocenivši da ovim gradske vlasti Novog Sada i gradonačelnik doprinose ubrzanju procesa EU integracija Srbije i istakavši da je reč o ravnopravnom partnerstvu, Devenport je zahvalio na prostorijama koje je grad ustupio za Info Kutak.

„Svi željno iščekujemo da EU Info Kutak otvori svoja vrata posetiocima tokom ove godine. Na taj način, Novi Sad će se pridružiti odabranoj grupi evropskih gradova koji besplatno nude informacije o Euvropskoj uniji svim građanima i gostima“, rekao je Devenport.

„Pre tačno dva meseca započeli smo u Briselu pregovore o pristupanju. Za nekoliko godina građani Srbije će odlučivati o pristupanju na referendumu. Oni će želeti da znaju šta zapravo znači članstvo u Evropskoj uniji; šta to znači svakom od nas; šta Evropska unija nudi nama i našoj deci, ali i šta mi možemo da ponudimo Evropskoj uniji. Info Kutak će pomoći građanima da pronađu odgovore na sva ova pitanja, da bi samim tim bili informisani kada jednog dana budu donosili odluku“, istakao je ambasador Devenport.

Info kutak će blisko sarađivati sa gradskim vlastima, civilnim društvom i medijima u Novom Sadu.

„Iskreno se nadam da će Info Kutak biti pozitivna promena koja će osnažiti san o izgradnji napredne i sigurne Srbije u evropskoj zajednici naroda“, rekao je Devenport, koji je nakon toga posetio projekat EXCHANGE 3 koji finansira Evropska unija u GIS1 Centru.

Tokom posete, šef Delegacije EU učestvovao je i u Panel diskusiji na temu “Srbija i EU nakon otvaranja pregovora-nova etapa u procesu evropskih integracija”.