Osim napretka u dijalogu sa Prištinom, Srbiju je do otpočinjanja pregovora sa EU dovelo još nekoliko pozitivnih koraka – usvajanje strategija i početak njihove primene u oblastima osnovnih prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i borbe protiv diskriminacije, kaže u intervjuu za NIN šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Posle formiranja nove vlade “vreme je da vidimo suštinsku implementaciju u svim ovim domenima”.

“Svi su svesni toga da će tek u sledećoj fazi doći do konkretnih rezultata tog rada, ali bez te pripreme, koju smo videli tokom ovih godinu dana, ne bi došlo do tog sledećeg koraka. Posle formiranja nove vlade, vlade koja ima veoma jasnu nameru da ubrzanim tempom nastavi put ka EU, vreme je da vidimo suštinsku implementaciju u svim ovim domenima”, rekao je Devenport NIN-u.

Napominjući da EU pruža finansijsku i tehničku pomoć Srbiji u različitim oblastima već više od 10 godina, te da je za to izdvojeno više od dve i po milijarde evra, Devenport je rekao da nova faza pregovora zahteva i još veći stepen koordinacije donacija, od strane EU i od drugih donatora.

“Nastavićemo sa programima, naročito što se tiče takozvanih IPA pristupnih fondova, na nivou oko 200 miliona evra godišnje. Razgovaramo sa novom vladom o ovoj temi kako bismo opredelili, na primer, prioritete ne samo za iduću godinu, nego i za period od 2014. do 2020. godine”, kaže ambasador Devenport.

Govoreći o daljem redosledu događaja kad je reč o pregovorima, Devenport je rekao da je skrining urađen za sedam poglavlja a da će do kraja juna verovatno biti završen skrining za 18 od 35 poglavlja.

Upitan šta će, pored Kosova, će biti najteže pregovaračke teme za Srbiju, Devenport je rekao da su na prvom mestu ekonomski izazovi, zatim vladavina prava, tačnije poglavlja 23 i 24.

Govoreći o koordinaciji politike prema Ukrajini, Devenport je rekao da je “jasno da Srbija deli našu duboku zabrinutost zbog situacije koja se odvija i jasno je da Srbija, takođe, podržava teritorijalni integritet Ukrajine”, ali da “postoji razumevanje za specifičnost odnosa između Srbije i Ruske Federacije”.

“I zemlje članice imaju svoje veoma bitne i u nekim slučajevima veoma razvijene, čak i istorijske odnose sa Rusijom. Reč je, pre svega, o tome kako da dođe do poboljšanja situacije i to je sada naš najveći zajednički izazov. I za EU i za sve naše partnere, uključujući i Srbiju”, dodao je ambasador Devenport.

Ocenjujući situaciju u medijima kao nezadovoljavajuću, Devenport je rekao da EU insistira da i nova vlada nastavi posao u vezi sa implementacijom medijske strategije i očekuje brzo usvajanje medijskih zakona.

“Treba veoma pažljivo pratiti implementaciju ovog zakonodavstva, ali jasno da je sloboda medija kamen temeljac svakog demokratskog društva. Mislim da je na svima, i u medijima i u institucijama, da poštuju opšte principe slobodnog informisanja”, rekao je Devenport.

Intervju objavljen ljubaznošću kompanije Ringijer-Aksel Špringer i uređivačkog kolegijuma nedeljnika NIN.

Vreme je da Srbija primeni dogovore  (Intervju, Nin, 9. maj 2014.)

Share and Enjoy !

0Shares