Evropski dnevnik, svojevrstan vodič za srednjoškolce kroz život u Evropskoj uniji, njene institucije, specifičnosti zemalja članica i odnose EU i Srbije, dobio je svoje deseto jubilarno izdanje.

Koje su četiri osnovne slobode EU, obrazovanje i program Erazmus +, životna sredina i digitalni svet, samo su neke od teme koje se nalaze na preko 170 stranica zanimljive publikacije. Na tom putu saznanja nećete biti sami.

“Ana i Marko, naši vodiči u Dnevniku, sa vama će podeliti brojne zanimljive činjenice i mogućnosti koje vam Evropska unija već nudi. Uveren sam da će Dnevnik odgovoriti vašoj znatiželji da naučite više o EU, o tome kako ona funkcioniše i, što je vrlo važno, kakve će koristi imati Srbija i njeni građani od pridruživanja evropskoj porodici”, napisao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

“Svaki jubilej vredi obeležiti, jer jubileji kroz trajanje mere vrednost stvari, poduhvata i odnosa. A decenija postojanja i opstanka Evropskog dnevnika govori o kontinuitetu i važnosti procesa evropske integracije Srbije za sve naše građane, a posebno vas, koji ćete u budućnosti svakako biti ne samo građani Srbije već i građani Evropske unije”, smatra ministarka za evropske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović.

“Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći u spoznaji društvenog konteksta u kome odrastaju vaši vršnjaci u Evropi i mogućnostima koje se i vama nude, kao budućim aktivnim građanima Evropske unije”, tvrdi ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Deseto jubilarno izdanje Evropskog dnevnika možete pogledati na ovom linku. Svaka srednja škola u Srbiji dobiće po 60 odštampanih primeraka Dnevnika.

Po prvi put, Dnevnik je objavljen i na engleskom jeziku, pa je dostupan i učenicima inostranih sredjih škola.

U okviru Dnevnika, objavljen je i nagradni konkurs za srednjoškolce “Evropa i ja”. Autori 15 najboljih radova biće nagrađeno putovanjem u jednu ili više zemalja EU, gde će moći da se upoznaju sa zanimljivostima svakodnevnog života Evropljana. Detaljnije