Deseta Evropska noć istraživača održaće se u petak, 27. septembra, u 29 gradova širom Srbije. Zainteresovani će na kreativne i inovativne načine imati priliku da se upoznaju sa aktivnostima naučnika, ali i sa mogućim pravcima kojima će tehnologija i društvo ići u narednom periodu.

Slogan ovogodišnje manifestacije je “Deseta noć – Kroz znanje daje moć”.

“Od prvih koraka koje smo pravili zajedno sa tobom pre cele jedne decenije, rasli smo iz godine u godinu otkrivajući ti ono najlepše lice nauke. Uzbudljivo. Zabavno. Hrabro i odvažno. Na pragu da promeni ceo svet na bolje!”, stoji na sajtu organizatora.

EU info mreža takođe je deo aktivnosti tokom Noći istraživača. Mladi i radoznali moći će da nauče nešto više o Evropskoj uniji kroz kviz i druge aktivnosti u evropskom ćošetu u Francuskom institutu u Beogradu. Prostor će biti otvoren za posetioce od 16 časova.

U Novom Sadu, štand EU info kutka biće postavljen u TC Big, kao i svi ostali programi novosadske Noći istraživača, koji traju od 16 do 23 časa. Posetioci će moći da vide interaktivnu instalaciju “EU za tebe – nauka za sve”. Instalacija je  informativna, edukativna i zabavna sa naučnim  činjenicima  i dostignućima evropskih naučnika. Kroz instalaciju koja se sastoji od „kutija znanja“ posetioci će imati prilku da se upoznaju sa evropskim naučnim nasledjem, kao i sa značajnim naučnim i tehnološkim inovacijama.

Pored toga na štandu ćemo imati brošure putem kojih će posetioci moći da se upoznaju sa EU programima, fondovima i inicijativama u oblasti nauke i istraživaštva.

U Nišu, EU info kutak će se takođe predstaviti instalacijom “EU za tebe – nauka za sve”, koja će biti postavljena u Oficirskom domu. U našim prostorijama predstavljen je i program Noći istraživača u Nišu.

„Glavna ideja popularizacije nauke je da se način komunikacije pojednostavi tako da naučne informacije i značaj nauke postane dostupan što široj populaciji bez obzira na godine, nivo obrazovanja i prethodno znanje. Upravo su istraživači ti koji predstavljaju ključnu vezu u komunikaciji sa javnošću i popularizaciji nauke“ kaže koordinatorka projekta ReFocuS 2.0 u okviru kojeg se realizuje Noć istraživača Aleksandra Pavlović.

Kako je najavljeno, ideja manifestacije je da se vrati fokus na interdisciplinarnost nauke i na njen značaj u očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa Srbije. U Evropskoj nedelji sporta, koja se poklapa sa Evropskom noći istraživača, promovisaće se i značaj sporta koji je „više od igre“.

Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.