Širom Evrope, 9. maj se obeležava kao rođendan Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije – ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija – zona mira, bezbednosti i prosperiteta kakvu Evropa do tada nije videla.

Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, a Dan Evrope se takođe obeležava širom Srbije kroz niz događaja poput koncerata, sportskih aktivnosti, debata i manifestacija kao što je „Grad Evrope” u okviru koje će države članice predstaviti svoje nacionalnu kuhinju i kulturu, simbolično prikazujući moto EU „Ujedinjeni u različitosti.”

Ovim događajima se pokreće kampanja #EUzaTebe čiji je cilj da pokaže da, uprkos tome što je Srbija u pristupnom procesu, njena sve snažnija veza sa Evropskom unijom već donosi prednosti:

  • EU je najveći investitor u Srbiji: u proteklih 15 godina, kompanije sa sedištem u EU su učestvovale sa 75% stranih direktnih investicija u Srbiji, pri čemu su omogućile zapošljavanje oko 200.000 ljudi.
  • EU je najveći trgovinski partner Srbije: Srbija obavlja 65% ukupne robne razmene sa EU. U poslednjih 10 godina, izvoz Srbije u EU je utrostručen. To za Srbiju znači više radnih mesta i veći privredni rast iz godine u godinu.
  • EU je najveći davalac finansijske pomoći Srbiji: Srbija je primila preko 8 milijardi evra iz budžeta EU, od čega 5,5 milijardi u kreditima Evropske investicione banke po najpovoljnijim uslovima, dok je 3,3 milijarde evra obezbeđeno u vidu bespovratne pomoći Evropske komisije.

Sve ovo ima direktan uticaj na građane i preduzeća u Srbiji u ključnim oblastima poput kulture, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, podrške civilnom društvu, saobraćaja i drugih.

Među desetak događaja kojima se u Srbiji obeležava Dan Evrope, dva su glavna:

Prijem povodom Dana Evrope, kada će se gostima obratiti ambasador Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije. Nakon toga sledi koncert u Kombank dvorani u Beogradu na kom će nastupati orkestar mladih Muzika nade zajedno sa poznatim srpskim i međunarodnim umetnicima kao što su Bajaga i instruktori, Vasil Hadžimanov, Paćo Flores, Johana Sieralta.

„Muzika nade” je projekat koji proteklih šest godina u Srbiji s uspehom sprovodi Music Art Project uz finansijsku pomoć EU. Cilj projekta je da muziku približi svakom detetu. Do sada je u projektu učestvovalo 650 dece – učenika osnovnih i muzičkih škola kao i dece koja su se projektu pridružila preko centara za socijalnu pomoć – i preko 30 profesora koji su radili sa njima.

Tokom prijema će biti prikazana i izložba koja ilustruje primere pomoći EU u Srbiji, kao i izložba kreativnih i inovativnih radova 12 srednjoškolaca nagrađenih u okviru konkursa Dnevnik Evrope otvorenog u decembru prošle godine. Teme konkursa, čiji će radovi postati deo Evropskog dnevnika za 2018/2019 su: EU i ja, EU i Srbija, zaštita životne sredine, zdrav način života, aktivni građani i sprečavanje nasilja. Pobednicima konkursa Evropski dnevnik će nagrade uručiti šef Delegacije EU u Srbiji 11. maja u prostorijama EU info centra. Nagrađeni učenici i njihovi mentori će imati priliku da u julu posete tri zemlje EU – Hrvatsku, Italiju i Sloveniju.

Dana 11. maja, u periodu od 11.00 do 17.00 časova na Trgu Nikole Pašića, biće održana manifestacija Grad Evrope, događaj na otvorenom za sve uzraste, od dece do penzionera. U okviru događaja će biti organizovane tri zone aktivnosti.

U prvoj će posetioci imati priliku da se upoznaju sa kulturom, kuhinjom i istorijom 22 države članice na njihovim štandovima. Biće postavljena bina gde će posetioci moći da vide raznolikost Evrope kroz zanimljive muzičke i scenske nastupe. U dečjem kutku će biti organizovane zabavne i edukativne aktivnosti za decu. Imajući u vidu da će Srbija ovog leta organizovati Evropsko košarkaško prvenstvo za žene zajedno sa Letonijom, Grad Evrope će imati i teren na kom će posetioci moći da igraju košarku i da se takmiče u bacanju na koš i osvoje vredne nagrade, uključujući bicikl koji je dizajniran i proizveden u Srbiji.

Za više informacija o kampanji #EUzaTEBE posetite naše internet stranice: www.europa.rs i www.euinfo.rs, kao i naše naloge na društvenim mrežama – FacebookInstagram i Twitter. Pozivamo vas da se uključite u razgovor korišćenjem heštega #EUzaTEBE.

Za kompletan spisak aktivnosti u maju kliknite ovde.