Evropska unija je 2015. godinu proglasila godinom razvoja. Tim povodom Delegacija Evropske unije i Informacioni centar Evropske unije tokom godine, svaki mesec će posvetiti drugoj temi: januar je bio usredsređen na poziciju Evrope u svetu, februar na obrazovanje, u martu će tema biti rodna pitanja, dok će april biti posvećen zdravlju, maj je mesec mira i bezbednosti, a jun ekologija i održivi razvoj.

Informacioni centar Evropske unije u okviru meseca obrazovanja u februaru je realizovao veći broj akcija. Prva je bila povodom 10. februara Dana bezbednosti na internetu događajem koji je u celom svetu nazvan Safer Internet, a u Srbiji je dodat naslov Think before you post.

Prirodni partner u ovoj akciji je bilo Ministarstvo omladine i sporta, jer je i sam događaj bio namenjen školskoj omladini, sa ciljem da dobro razmisle kako i šta postavljaju na internet, poštujući drugoga i sva njegova prava.

U ovom događaju učestovali su u ime Ministarstva omladine i sporta Igor Bečerić, u ime Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vojislav Stevanović, Đorđe Krivokapić, asistent na Pravnom fakultetu i suosnivač Share Fondacije, koji je predstavio pravni aspekt komunkacije putem društvenih mreža. Istok Pavlović je prikazao mladima dobre i loše primere iz prakse, kako bi i sami učenici i srednjoškolci naučili na tudjim greškama ili koristili dobre primere.

Informacioni centar Evropske unije svakog dana najviše pitanja dobija oko programa stipendiranja u inostranstvu. Pitanja postavljaju najviše studenti, ali i srednjoškolci, njihovi roditelji, a sve više i nastavno osoblje na fakultetima, srednjim i osnovnim školama.

Zato je EU Info centar u saradnji sa Tempus kancelarijom pripremio u februaru tri događaja. Prvi je bio E twinning info dan za nastavnike i vaspitače obrazovnih ustanova Srbije gde je  predstavljen novi  eTwinning portal, drugi događaj je namenjen mobilnosti nastavnika i profesora, a treći će biti održan 20. februara u Nišu, gde će studentima biti predstavljene mogućnosti Erasmus mundus i Erasmus + programa.

Share and Enjoy !

0Shares