Solidarnost EU sa građanima Srbije je dobro potrošen novac sa plemenitim ciljem. Pomoć EU u sprečavanju poplava u Srbiji je važna  kako bi se sprečile slične katastrofe u budućnosti, rekao je u Evropskom parlamentu Dejvid Mekaliste, izvestilac za Srbiju.

“Jugoistočna Evropa je bila pogođena strašnim poplavama prošle godine. Ovo je imalo strašne posledice po naše države članice poput Hrvatske i Rumunije, ali i po Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Pre tri nedelje sam boravio u poseti Srbiji i bio zadovoljan rezultatima napora Evropske unije u rešavanju posledica prošlogodišnjih poplava.

Zajedno sa Majklom Devenportom, šefom Delegacije EU u Srbiji, posetio sam opštinu Svilajnac, jednu od onih koje su pretrpele veliku štetu od poplava. Otvorili smo renovirano obdanište i predali ključeve privatnih kuća koje su izgrađene sredstvima EU.

Poseta me je čvrsto uverila da solidarnost EU sa građanima Srbije predstavlja dobro potrošen novac za plemenitim ciljem.

Evropska unija je najveći donator u rešavanju posledica poplava u Srbiji, čijim je sredstvima izgrađeno, rekonstruisano i snabdeveno svim potrepštinama preko 1,000 privatnih kuća.

Ali sada moramo da se okrenemo prevenciji poplava, a u ovu svrhu EU je obezbedila dodatnih 62 miliona evra, od čega je 19 miliona namenjeno prevenciji. Smatram da je ovaj napor jednako važan ako ne i važniji, budući da svi zajedno moramo da radimo na sprečavanju sličnih katastrofa u budućnosti”, rekao je Mekalister.

Share and Enjoy !

0Shares