Kroz igru, kreativne izazove i radionice deca se zabavljaju, ali i stiču znanja o istoriji, kulturi i mnogim važnim temama. EU info kutak u Nišu pripremio je tim povodom još jedan izazov za najmlađe. Predstavljamo tehniku mozaika, koja daje deci priliku da izraze svoju kreativnost, a da uz to i nauče nešto novo.

Mozaik je likovna tehnika koja datira iz davnih vremena, a za najveće majstore smatraju se stari Rimljani koji su ovom tehnikom ukrašavali podove i zidove. Neki od rimskih mozaika mogu se videti i u Nišu. Deo kulturne baštine Niša, ali i cele Evrope – arheološko nalazište Medijana sadrži ostatke vile rimskog vladara Konstantina Velikog, koji je rođen u rimskom gradu Naisu (Naissus) tj. današnjem Nišu.

O IZAZOVU:

Ana Ranđelović, nastavnica likovne kulture u školi „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, na snimku pokazuje kako najjednostavnije, uz materijale koje deca imaju kod kuće, mogu da naprave mozaik. Kreativna ideja, malo dobre volje i strpljenja i zanimljiv rad će biti spreman.

Autori najboljih radova biće nagrađeni zanimljivim poklonima.

Rok za prijavu je do 20. septembra, a nakon toga proglašavamo pobednike. Konkurs je namenjen deci do 14 godina, a radovi se mogu poslati u vidu fotografije ili video snimka.

Radove slati na adresu: officenis@euinfo.rs

Share and Enjoy !

0Shares