Javna diskusija na temu Prava deteta u praksi održana je u EU info kutku u Nišu. Događaj je realizovan u okviru projekta ,,Dečija prava u priči i praksi“ koji realizuje Otvoreni klub u partnerstvu sa još sedam organizacija, a finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji kroz program EIDHR. U diskusiju su se uključili predstavnici dečijih i omladinskih organizacija, lokalne samouprave, osnovnih i srednjih škola, psiholozi.

Koordinatorka projekta Jovana Čanji Aranđelović navela je da je tokom skoro godinu dana, koliko se implementira projekat ,,šesnaestoro mladih iz osam gradova jugoistočne Srbije obučeno da budu treneri na temu dečijih prava, realizovano je oko 200 radionica na temu dečjih prava. Veliki broj mladih se edukovao i kako da ubedljivo ispriča priču na ovu temu što je rezultiralo time da je na konkurs za najbolju kratku istinitu priču o dečijim pravima stiglo čak 96 radova’’. Direktorka Otvorenog kluba Olgica Beba Bajić je, osvrnuvši se na konkurs za najbolju kratku priču istakla da je ,,konkurs za storytelling omogućio da do nas dođu price mladih koje su nosile određenu poruku, bile su ubojite, izazvale jak efekat poput, recimo prvonagrađene price o dečaku koji je iz očaja sebi oduzeo život ili drugoplasirane o devojčici koja je često diskriminisana zbog svog oboljenja alopecije’’.

O problemima sa kojima se deca i mladi susreću govorio je i školski psiholog u penziji Petar Ilić koji na osnovu višedecenijskog radnog iskustva ističe da ,,bolje podrške od podrške vršnjaka u svojoj karijeri nije video pa je, shodno tome, potreba za vršnjakim medijacijama po školama velika’’.

Nakon diskusije u EU info kutku, a na osnovu zaključaka, biće urađen plan kampanje i predlog mehanizama zaštite prava deteta na nivou grada Niša.

Projekat ,,Dečija prava u priči i praksi“ se, osim u Nišu, realizuje i u Knjaževcu, Vranju, Svrljigu, Zaječaru, Pirotu, Prokuplju i Bujanovcu.

Share and Enjoy !

0Shares