Avanture čiča Petsona i njegovog mačka Findusa opisane u knjizi „Torta od palačinki“ zabavile su dečake i devojčice u  novosadskom „Veselom  vrtiću“, a sa njima su se upoznali u sklopu radionice „Bilo jednom…“, koju je organizovao novosadski EU Info Point.

Ovaj neobičan dvojac glavni su protagonisti knjige „Torta od palačinki“, švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista. Knjiga je deo serijala „Petson i Findus“ u kom su opisane dogodovštine starog farmera i njegovog talentovanog mačka, a o njima je deci pripovedao glumac i animator Dragan Jajić Vladisavljev.

Upoznavanje sa narodnim pričama, predanjima, bajkama i mitovima koji su deo kulture evropskih zemalja, cilj je radionica koje novosadski EU Info Point organizuje u sklopu kampanje obeležavanja 2018. kao Evropske godine kulturnog nasleđa. Od marta do juna, uz pomoć Dragana Jajića Vladisavljeva, najmlađi Novosađani i Novosađanke, kroz pozorišni pristup, slušali su savremene i tradiconalne priče, bajke i basne, kao i narodnu muziku zemalja Evropske unije.

Evropska godina kulturnog nasleđa obeležava se širom Evrope pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”. Obuhvata mnogobrojne događaje, manifestacije i inicijative, koje će građane podstaći da otkriju kulturno nasleđe svojih gradova, regiona, zemalja i Evrope.