Nakon nacionalnih takmičenja u debati na temu govora mržnje i ljudskih prava, timovi pobednici iz 7 zemalja učesnica okupili su se u  u Nišu na finalnom takmičenju održanom od 7. do 12. decembra. Veliko finale održano na Univerzitetu u Nišu 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, spojilo je timove iz Poljske i Srbije. Braneći svoje stavove na vrlo ubedljiv način glasanjem desetočlanog sastav sudija pobedio je tim iz Srbije.

Na ovom međunarodnom takmičenju korišćen je takozvani Karl Poper oblik debate, koji mladim ljudima daje priliku da razvijaju veštinu kritičkog razmišljanja i toleranciju za različite stavove. Ovaj oblik debate uključuje timski rad i sučeljava s jedne strane tim A – koji brani afirmativnu stranu i tim N – koji svojom argumentacijom brani negativnu stranu. Tim čine 3 člana, svi imaju podjenako važnu ulogu. Pored timskog rada, mladi uče da istražuju i argumentuju svoje navode, istovremeno razvijajući veštine javnog nastupa.

Društvene mreže, izuzetno popularne među mladima, povećavaju nivo učešća mladih u onlajn prostoru, koji,  kao i oflajn prostor, predstavlja ne samo nove mogućnosti, već i izazove i pretnje. Na internetu mogu se kršiti ljudska prava i mladi mogu postati žrtve zlostavljanja, diskriminacije, maltretiranja i govora mržnje.

debata-2

Sa ciljem da se ponude različiti alati za promociju borbe protiv govora mržnje (vršnjačka edukacija, debata i kreativne metode kao što su ulične umetnosti) i pokrene međunarodna kampanja za poštovanje ljudskih prava u realnom i viralnom svetu,  Klub KOM018 iz Niša u saradnji sa partnerima realizuje projekat „Borba protiv govora mržnje kroz evropsku perspektivu”. Projekat je podržan od strane programa „Evropa za građanke i građane”.

Angažovanjem u programu „Mreža boraca protiv mržnje” (Hate Fighers) projekat umrežava mlade ljude iz balkanskog regiona i EU. Na taj način povećava se broj mladih koji usvaja znanja i sposobnosti da prepozna i reaguje na govor mržnje.

Projekat se realizuje u od 1. januara. do 31. decembra 2015. godine u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Danskoj, Makedonija, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Share and Enjoy !

0Shares