Politika zapošljavanja u zemljama Evropske unije i Srbije, jaz između obrazovanja i zapošljavanja, kao i aktivne mere za obezbedjivanje radnih mesta – bile su osnovne i nadasve vruće teme o kojima se govorilo na nedavnoj javnoj debati „Mladi u EU – obrazovanje i politike zapošljavanja“, a u okviru projekta izrade EU Pojmovnika. Skup, koji je organizovao EU Info Kutak Novi Sad, organizovan je  na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Na skupu su govorili dr Vladimir Medović, urednik EU pojmovnika, Štefen Hudolin, šef II sektora Operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Nevena Letić, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milena Škaljac, pomoćnik upravitelja kancelarija Erasmus plus a razgovor je moderirala Tamara Krstić sa novosadskog Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment.

Marija Popović, Tim Evropa, predstavila je Evropski volonterski servis i govorila o uslovima za učešće na konkursima za zapošljavanje. O raskoraku između obrazovanja i zapošljjavanja govorila je okupljenima Nevena Letić, koja je i predstavila aktivne mere za zapošljavanje mladih.

Cilj skupa bio je pokretanje debate o politici obrazovanja i zapošljavanja mladih kao aspektu procesa evropske integracije. Učesnici su predstavili neke od glavnih pojmova, koncepata i institucija važnih za ovu temu, kao i reforme koje Srbija treba da učini kako bi stvorila uslove za bolji kvalitet života mladih i podstakla razvoj društva.

Projekat Delegacije Evropske unije u Srbiji EU Pojmovnik pokrenut je prošle godine i ima za cilj izradu strukturiranog rečnika pojmova sa više od 250 termina koje se odnose na Evropsku uniju. Ova sveobuhvatna zbirka predstavlja jedinstveni resurs za temeljnije i bolje informisanje javnosti o procesu evropskih integracija u Srbiji.Građanima Srbije treba da budu na raspolaganju tačne i sveobuhvatne informacije o Evropskoj uniji, funkcionisanju njenih institucija, istoriji evropske integracije, kao i šta sve podrazumeva procesa evropske integracije Srbije.

EU Pojmovnik će biti završen početkom 2017. godine i biće dostupan u štampanoj i elektronskoj verziji.

Informacije o EU Pojmovnikueupojmovnik@emins.org i www.euinfo.rs/eu-pojmovnik

Share and Enjoy !

0Shares