Više od 70 srednjoškolaca iz šabačke gimnazije, ekonomske i medicinske škole okupilo se juče  na tribini „Hajde da razgovaramo o Evropskoj uniji“ organizovanoj u okviru projekta „EUteka – EU u vašoj biblioteci“ u Biblioteci šabačkoj, članici EUteka mreže.

Kao i na drugim sličnim druženjima sa mladim ljudima, koje smo organizovali u EUteka bibliotekama po Srbiji, i ovog puta smo imali priliku da čujemo kako srednjoškolci, budući glasači, vide proces pridruživanja Srbije EU i na koji način se o tome informišu.

Glavni sagovornik šabačkih omladinaca je bio Naim Leo Beširi, član Tima Evropa koji im je, kroz dinamičan i otvoren razgovor, predočio neke od najvažnijih činjenica o Evropskoj uniji i o načinu funkcionisanja ove zajednice, potkrepljujući sve kroz konkretne primere, često i njegove lične. Ta vrsta razgovora sa mladim ljudima, u kojima oni mogu jasno da uoče prednosti članstva Srbije u EU, kroz mogućnost kretanja, studiranja, putovanja, zapošljavanja, uvek je i zanimljiva i korisna za njih. Da su ih nove mogućnosti o kojima su čuli zainteresovale obično svedoči i to što su, nakon tribine, želeli da postave dodatno pitanje ali i da uzmu neku od publikacija koje smo im poneli na poklon.

Naim Leo Beširi je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji i da je od 2000.godine našoj zemlji donirala više od 3 milijarde EUR a zgodan primer, koji su mladi Šapčani mogli da sami prepoznaju, jeste i renoviranje srednje ekonomske škole u ovom gradu koji je pomogla baš EU.

Primeri pomoći EU Srbiji, oličeni kroz ulaganja u infrastrukturu, energetiku, puteve, ekološka postrojenja najvidljiviji su i najjasniji vid pomoći koji mladi ljudi prepoznaju. Uz svestranije informisanje, sve im je bliža ideja o tome da imaju mogućnost da, kao studenti, budu deo Erasmus+ ili nekog drugog programa i da studiraju i žive u zemljama EU. S druge strane, ostaju neki nerazjašnjeni mitovi u vezi sa EU i položajem Srbije, strahovi od gubitka nacionalnog identiteta, sumnje zbog Brexita i oni su se i u razgovoru sa mladim Šapčanima takođe jasno mogli videti. Debata je bila prilika da se i o tim mitovima otvoeno porazgovara i da se ovim mladim ljudima pruže informacije koje im mogu pomoći da svoje dileme u vezi sa EU drugačije sagledaju.

Tribina je bila prilika da mlade Šapčane informišemo o trenutno aktuelnom konkurusu Evropski dnevnik u okviru projekta „Doživi Evropsku uniju“. Jovana Božićković, iz organizacionog tima ovog projekta, prisutne je informisala o uslovima ovog konkursa i pozvala ih da se, individualno ili timski, organizuju, osmisle teme i odazovu na konkurs jer su nagrade vrlo primamljive. Tema ovogodišnjeg konkursa za Evropski dnevnik je – „Gde prošlost susreće budućnost – 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa“, mogu se prijaviti pojedinci, tročlani timovi iz iste srednje škole ili same srednje škole a predviđeno je šest kategorija radova: literarni, likovni, novinarski žanr, foto radovi, video radovi i multimedijalne forme.

Biblioteka šabačka jedna je od 48 biblioteka koje su članice EUteka mreže biblioteka.

Share and Enjoy !

0Shares