Set od 50 akademskih izdanja o javnim politikama Evropske unije, čiji su izdavači prestižni evropski univerziteti i ugledni izdavači, uručen je Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ kao donacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Isti set knjiga biće, narednih nedelja, uručen i biblioteci Fakulteta političkih nauka u Beogradu, biblitoteci Matice Srpske u Novom Sadu kao i univerzitetskim bibliotekama u Nišu i u Kragujevcu. Ovo obogaćivanje naučnog knjižnog fonda deo je inicijative Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji da podrži celokupnu akademsku zajednicu Srbije i približi joj nove istraživačke tokove u pravnim, ekonomskim, bezbednosnim i drugim važnim društvenim oblastima.

„Želimo da naučnicima i studentima Srbije obezbedimo najnoviju naučnu literaturu iz domena prava, ekonomije i političkih nauka renomiranih evropskih autora i izdavača, koja će im pomoći u radu i izučavanju tema koje su u vezi sa Evropskom unijom“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Majkl Davenport,  prilikom uručenja donacije u Univerzitetskoj biblioteci.

Profesor Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ zahvalio se na poklonu i izrazio uverenje da će ove knjige doprineti uključivanju akademske zajednice u evropske naučne tokove.

Donacija ovih knjiga deo je projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ koji pruža podršku javnim bibliotekama u Srbiji kako bi one bile mesto informisanja građana o Evropskoj uniji.

Evropska unija je Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ donirala robot-skener najnovije generacije u okviru Equi-Ed projekta kroz TEMPUS program (vrednost 80.000 evra) za skeniranje arhivske građe. Univerzitetska biblioteka je uspešno realizovala projekte Novi bibliotečki servisi na univerzitetima Zapadnog Balkanakao i Europeana Libraries i Europeana Newspapers. Trenutno je partner na projektu Horizon 2020 READ.