Širom Srbije će se tokom maja nizom manifestacija obeležiti Mesec Evrope, kao i 15 godina evropske razvojne pomoći Srbiji koja je u tom periodu dostigla više od tri milijarde evra, rečeno je 9. maja na predstavljanju događaja koje Delegacija EU u Srbiji i EU info centar organizuju povodom Dana i meseca Evrope u Srbiji. U okviru Meseca Evrope biće organizovano 20 manifestacija, uključujući festval evropskog filma, izložbe, koncerte, predstave i sportska takmičenja. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je prilikom predstavljanja programa obeležavanja Dana i meseca Evrope rekao i da se nada da će nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da se što pre otvore a da Srbija u međuvremenu treba da počne da primenjuje akcione planove za poglavlja 23 i 24.

U okviru Meseca Evrope koji počinje Danom Evrope, 9. maja, biće od 8. do 30. maja organizovano 20 manifestacija u više gradova Srbije.

“Maj mesec zato nazivamo evropskim mesecom i obeležavamo pod sloganom Evropa otvoreno”, rekao je Devenport na predstavljanju događaja koje Delegacija EU i EU info centar organizuju, uz podršku ambasada članica, povodom Dana Evrope, 9. maja, i Meseca Evrope.

Devenport je podestio da EU “danas EU slavi svoj rođendan”, odnosno 66 godina od Šumanove deklaracije kojom je, kako je istakao, počeo “veliki projekat EU koji je Evropi doneo mir, stabilnost i prostperitet”.

Šef Delegacije EU u Srbiji je istakao da je 2016. posebana za odnose EU i Srbije jer se obeležava 15 godina razvojne pomoći EU Srbije i bliskog partnerstva.

“Za 15 godina EU je dala više od tri milijarde bespovratne pomoći za više hiljada projekata”, rekao je Devneport i istakao da su građani mogli da osete koristi od tih projekarta. Ta godišnjica biće obeležena izložbom fotografija na Kalemegdanu koja će biti otvorena u petak, 13. maja, a sadržaće oko 50 fotografija koje ilustruju projekte koje je podržala EU, naveo je on.

Povodom Dana Evrope predstavljen je i ažurirani sajt Delegacije EU u Srbiji (www.europa.rs) čiji su sadržaji od sada dostupan i na ćirilici.

Obeležavanje Dana i meseca Evrope počelo je koncertom održanim u 8. maja na Kalemegdanu kome je prisustvovalo više hiljada građana, a 9. maja će Delegacija Eu u Srbiji organizovati tradicionalni diplomatski  prijem, rekao je Devenport.

U Novom Sadu će, kako je navela tim lider EU info centra ljubica Marković, 9. maja povodom Dana Evrope biti organizovan “Fleš mob” ples.

U Vranju će se od 9. do 15 maja održati 10. školske olimpijske igre, najveći sprotskih događaj za mlade u Srbiji koji podržava Delegacija EU i kome će prisustvovati oko 7.000 dece, istakli su Devneport i Markovićeva.

U okviru Meseca Evrope biće otvorene i nove prostorije EU info kutka u Nišu, organizovan festival evropskog filma u osam gradova Srbije i izvedena slovenačka predstava “Evropa” u Beogradu i Nišu.

U okviru Noći muzeja 21. maja biće organizovan “evropski vremeplov” kroz koji će bti predstavljeni osnivači EU i istorijat pridruživanja, rekla je Ljubica Marković. Krajem maja ambasade članice EU će, takođe, otvoriti svoja vrata građanima Srbije za obilazak, dodao je Devenport.

Devenport: Početi primenu akcionih planova za poglavlja 23 i 24

davenport-dan-evrope-2

Devenport je rekao i da se nada da će nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da se što pre otvore a da Srbija u međuvremenu treba da počne da primenjuje akcione planove za poglavlja 23 i 24.

“Nadam se da možemo da očekujemo otvaranje što pre. U ovom trenutku čini mi se da je pre svega prioritet da bez odlaganja dođe do primene akcionih planova za poglavlja 23 i 24, za pravosuđe, borbu protiv korupcije”, rekao je Devenport novinarima na predstavljanju događaja u EU info centru.

Upitan da li bi u pregovorima sa Srbijom u junu moglo da bude otvoreno poglavlje 24 bez poglavlja 23, on je ponovio da je Evropska komisija već dala svoju preporuku o otvaranju sledećih poglavlja, a da je sada na članicama da donesu odluku o tome.

Devenport je rekao i da je Evropska komisija potvrdila da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 u redu i da je spremna da pomogne u njihovoj primeni.

Članice EU su postigle saglasnost da se u pregovorima sa Srbijom u junu otvori poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbednost, a sve osim Hrvaske podržavaju i otvaranje poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava. Hrvatska traži pre svega od Srbije da izmeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda za ratne zločine u Beogradu, kao i da garantuje da će hrvatska manjina biti automatski zastupljena u srpskom parlamentu.

Devenport je rekao i da je uveren da će Delegacija EU u Srbiji moći efikasno da sarađuje sa svakom novom vladom koja želi efikasnije i brže da ide putem evropskih integracija. “Siguran sam da ćemo moći da saradjujemo vrlo efikasno sa svakom novom vladom koja želi da ide još brže i efikasnije tim putem”, rekao je on.

Upitan kakvu očekuje saradnju sa budućom vladom Srbije, Devenport je rekao da je mandat Delegacije EU da pomogne Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU.

Share and Enjoy !

0Shares