Zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu, i uz podršku Delegacije EU, glavni grad Srbije pridružio se globalnoj proslavi najpoznatijeg irskog praznika – Dana Svetog Patrika.

Tokom sumraka je nekoliko gradskih lokacija bilo osvetljeno irsko-zelenim svetlom (Most na Adi, Palata Albanija, Ambasada Kanade, hotel Moskva), a festival je tim povodom organizovao i foto konkurs za najlepšu fotografiju (http://bit.ly/2mqPamU).

Prelepa fotografija Mosta na Adi našla se i u prilogu na sajtu BBC-ja – http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-39307828?post_id=10153965209278798_10155055502873798#_=_

Foto: Duško Vukić

Proslava je otpočela prepodne kada se u baru Smokvica u slavljeničkoj atmosferi služio irski doručak uz obavezan “dres kod” – zelenu garderobu.  Zatim je održana je biciklistička tura “Keep it real, & Green”, obalama Dunava, kroz Novi Beograd i Zemun uz stručno vođenje o istorji, arhitekturu i ostalim zanimljivim informacijama.

Nakon toga, odigrao se Trad Session u Monk’s baru na Vračaru – koncert tradicionalne irske muzika iz okruga Kilkenny, uz nadaleko poznata irska piva i viskije. Dejv Donahju (Bodhran, gitara, usna harmonika) i Triš Haton (violina) odveli su nas fenomenalnom atmosferom do Irske, svirajući tradicionalnu i savremenu irsku muziku u akustičnom stilu.