Povodom Dana Evrope 9. maja, u velikom broju biblioteka širom Srbije održane su radionice za decu na kojima su mogli da se upoznaju sa raznim temama, od istorije Evrope do zaštite životne sredine. Radionice u 27 biblioteka u okviru projekta EUteka održavaće se do 17. maja.

Na Dečjem odeljenju gradske biblioteke Karlo Bijelički u Somboru održana je radionica u kojoj su učestvovali  učenici Osnovne škole “Nikola Vukićević”. Cilj je bio da se  da se deca školskog uzrasta upoznaju sa pojmom Evropske unije, njenim simbolima, vrednostima koje zagovara i mogućnostima koje pruža  članstvo u njoj. Deca su napravila prezentaciju kojom su objasnila ono što su naučila, dva plakata, a odigrala su i online kviz da provere svoje znanje

Akcenat je, takođe bio na zaštiti životne sredine, koliko je ona važna i značajna, zatim na mogućnostima slobodnog kretanja, učenja i usavršavanja koje EU pruža.

U Kraljevu je organizovan kviz u kojem su učestvovale ekipe 5 srednjih škola sa po 2 člana. Ulenici su odgovarali na 50 pitanja u vezi sa Evropom, Evropskom unijom i kulturnim nasleđem, koja su podeljena u 10 kategorija. Cilj je bio da se obeleži Dan Evrope i da srednjoškolci pokupe nova znanja o EU, kao i podsticanje mladih da unaprede svoje obrazovanje.

Narodna biblioteka Pirot je organizovala likovnu radionicu na kojoj su deca iz vrtića crtala zastave zemalja članica EU. Radionicu je pratila izložba knjiga dečjih evropskih pisaca i slikara, kao i razgovor o putovanjima, prirodnim i kulturnim resursima zemalja EU, nacionalnim jelima, simbolima. Deca su kroz igru, zabavu i sam kreativni proces došla do novih saznanja, a njihovi osmesi, dobro raspoloženje i aktivno učestvovanje u svakom segmentu, pouzdani su dokazi o uspešnosti same radionice, kažu iz Narodne biblioteke Pirot.

25-oro dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta iz Jagodine učestvovala su u diskusiji o principima održivog razvoja i zaštiti životne sredine, a zatim i u osmišljavanju i izradi upotrebnih predmeta od reciklažnih materijala. Iz Narodne biblioteke u Jagodini da je ovo tema koja je u domenu dečjih interesovanja i da je ovakav način rada veoma podsticajan za usvajanje željenih vrednosti i stvaranje poželjnih navika, dok deca kažu da im je drago što mogu da „obnove planetu“.

Učenici prvog razreda Gimnazije i ekonomske škole “Branko Radičević“ i učenici osmog razreda OŠ „Đura Jakšić“ Kovin su učestvovali u radionici poznavanje sa nastankom, obeležjima, institucijama EU u organizaciji biblioteke „ Vuk Karadžić“ u tom mestu. EU je zajednica kojoj treba pripadati, poručili su nakon predavanja.

Takmičenje između 8 tročlanih ekipa učenika drugih i trećih razreda srednjih škola u Bačkoj Topoli na dva nastavna jezika (srpskom i mađarskom) organizovala je lokalna biblioteka „Eržebet Juhas“. Iz te institucije poručuju da je samo organizovanje kviza sa tematikom EU pokrenulo decu da se više edukuju o ovoj temi, ali i upoznaju prirodne lepote i geografski položaj evropskih država, domete u različitim oblastima života.

U istom gradu, aktivnosti je imala i biblioteka “Radoje Domanović”. Tamo su u prepodnevnom delu, srednjoškolci saslušali predavanje o istoriji, a potom odgovarali na pitanj u nagradnom kvizu. Nastojaćemo da obezbedimo sve uslove da Evropa dođe kod nas, poručio je jedan od učesnika. U večernjim satima, predavanje je održao istoričar Dejan Ristić, sa akcentom na očuvanju kulturnog nasleđa.

Srednjoškolci iz prvog razdred gimnazije u Narodnoj biblioteci “Dr Dušan Radić” u Vrnjačkoj Banji pogledali prezentaciju i upoznali se sa osnovnim evropskim vrednostima i sa istorijskim okolnostima koje su dovele do osnivanja Evropske unije.

 

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ Sremska Mitrovica održala je multimedijalnu radionicu i prečišćavanju voda i zaštiti životne sredine za srednjoškolce. Preko videobima je prezentovan video zapis sa lokacije prečišćivača otpadnih voda, reportaža o jezeru Vranjaš i njegovom značaju, a na temu voda i njihove zaštite; izrada likovnih i literalnih radova na temu zaštite voda uz stručno objašnjenje teme. Učesnici su napravili likovne i literarne radove na ovu temu i tvrde da su se dobro zabavili.

Predškolci izsa svojim vaspitačima iz vrtića „Dečja radost“  iz Lebana u biblioteci „Branko Radičević“ učestvovali su u edukativnoj radioninici o vrednostima EU i zaštiti prirode. Deca su pravila plakata, oslikavala balone, izrađivala makete na temu očuvanja životne sredine i zastave EU, uz edukativni razgovor. U drugom delu, predškolci su uživali u dečjoj predstavi na tekst Duška Radovića, plesali i pevali. Tako se razvija dečja svest, podstiče kreativnost, razvija mašta i pokreće jedna nova mogućnost Biblioteke da ovu praksu nastavi u budućnosti, poručuju iz Lebana.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.