Međunarodni događaj „#EU4YOU: Tamo gde se promene dešavaju („Dan četiri slobode Evropske unije“) će se održati u Prostoru za kreativno delovanje „Deli“ (Davidova 2a, Niš), u petak, 9. juna 2017. godine sa početkom u 10.30 sati. Događaj organizuje Beogradska otvorena škola, zajedno sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju i Informacionim kutkom Evropske unije u Nišu.

Događaj se bavi politikom četiri sloboda Evropske unije (EU), razvojem iste, kao i učešćem građana u oblikovanju ovih sloboda. Niški dan će se baviti ulogom i gledištem jedinica lokalne samouprave na politiku četiri slobode EU u oblastima, kao što su mladi, postupak izrade javnih politika i borba protiv korupcije. Ovim putem težimo da približimo predstavnicima lokalne samouprave, civilnog sektora i medija cilj reforme državne uprave, odnosno značaj dobre uprave kao servisa građana, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana.

Nakon uvodnog obraćanja i okruglog stola, održaće se tri okrugla stola na teme mladih, javnih politika i borbe protiv korupcije. Takođe, na ovom događaju biće otvorena i niška izložba najboljih radova u okviru srednjoškolskog nagradnog konkursa „Četiri slobode EU“.

Dan četiri slobode Evropske unije će okupiti predstavnike jedinica lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, medija i fondacija iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Austrije. Svi učesnici će biti ravnopravno uključeni u razmenu mišljenja, ideja i iskustava o postojećem stanju politike četiri sloboda EU, budućem razvoju iste i praksama učešća jedinica lokalnih samouprava u njenom oblikovanju.

Radni jezici na događaju su engleski i srpski, dok je simultani prevod obezbeđen.

S obzirom na ograničen broj mesta, pozivamo zainteresovane da svoje učešće potvrde putem elektronske pošte na adresu: danijela@nkd.rs ili pozivom na broj telefona: +381 11 306 15 77, najkasnije do utorka, 6. juna 2017. godine. Učesnicima koji dolaze van Niša biće obezbeđen povraćaj troškova puta u visini povratne autobuske ili vozne karte.

„Dan četiri slobode EU“ je deo projekta „Rasprava o budućnosti četiri slobode EU: Slobode EU“. Projekat podržava EU kroz program „Evropa za građanke“ (“Europe for Citizens”). Pored BOŠ-a, na projektu učestvuju i Opština Hevic (Mađarska), Veće Okruga Hargita (Rumunija), Opština Lendava (Slovenija) i organizacija “Foster Europe“ (Austrija).

Share and Enjoy !

0Shares