Šestomesečna rotacija predsedavanja Evropskom savetu može postaviti određene prioritete, ali svi oni su u okviru šire strategije EU koja se neće puno menjati, zaključeno je na debati „Daljina (ni)je bitna“ u organizaciji Centra za evropske politike, koja je održana u EU info centru. Učesnici su takođe ocenili da proširenje ostaje jedna od bitnih tema, ali i da je velika odgovornost na zemljama kandidatima da ispune zacrtane ciljeve.

Evropski savet je ranije ove godine odobrio agendu za narednih 5 godina, koja sadrži makroelemente za postupanje u narednom periodu, napominje šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„To je jedan kratak dokument na dve strane, ali usmerava kako će Unija voditi politiku. U njoj se ističu 4 glavna prioriteta: Zaštita građana i sloboda, rast ekonomije i održivi razvoj, rešvanje problema klimatskih promena i jača Evropa na globalnoj sceni“, pojašnjava ambasador Fabrici.

Pozitivno ocenjuje tim za novu Komisiju, koji će biti predložen Evropskom parlamentu za dve nedelje, a predvodiće ga sadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

„Za četiri ključne pozicije predložene su dve žene. Za predsednika Evropskog saveta i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost predloženi su iskusni političari sa rezultatima iza sebe“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije, koja je završila polugodišnji period predvođenja Evropskog saveta, kaže da je prioritet te zemlje bio izgradnja kohezije i promocija jedinstva, dok kao najveći uspeh izdvaja organizaciju samitu u Sibinju. Predvodili smo i zakonodavne inicijative, a ne slažem se da se to odnosi samo na zemlje članice, već je bitno i za one koje su u procesu proširenja, pa smo uzeli u obzir i stavove iz regiona Zapadnog Balkana, ocenjuje ona.

„Napredak u procesu proširenja ne bi trebalo gledati samo kroz brojke. Organizovali smo brojne aktivnosti na kojima su učestvovali ljudi iz regiona. Ipak, proširenje zahteva i uključenost zemalja kandidata, nema vremena za usporavanje reformi dok su posmatraju interni procesi u Uniji, jer zahtevi ostaju isti“, kaže ambasadorka Popa.

Štafetu je sada preuzela Finska. Ambasador te zemlje Kimo Lahdevirta kaže da je njegova zemlja pozitivno opredenjena prema proširenju, jer shvata da je to pozitivan trend koji obezbeđuje mir i stabilnost.

„Finska će učiniti sve što može da postigne rezultate i da perspektiva proširenja ostane realna za region Zapadnog Balkana. Izveštaj Evropske komisije iz maja bio je veoma jasan što se tiče zahteva koji su pred Srbijom. Pitanja vladavine prava, nezavisnosti sudova i slobode medija su fundamentalna. Nadam se da će napredak u ekonomskom sektora da se prelije i na druge“, kaže ambasador Finske.

Šefica Pregovaračkog tima za priključenje Srbije EU Tanja Miščević zahvalila se Rumuniji na svemu što je urađeno u prvoj polovini godine.

„Za Srbiju bitno to što zemlja koja predsedava Evropskom savetu istovremeno vodi i tehničke timove koji se bave razčitim oblastima, između ostalih i proširenjem. Uskoro ćemo poslati pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, dokument koji je sveobuhvatan i na preko 1500 strana“, napominje Miščević.