Radio je prvi elektronski medij, koji postoji od 1906. godine. 114 godina kasnije, povodom Međunarodnog dana radija, postavljamo pitanje, da li on i dalje predstavlja nezamenljivi deo naših života.

Debata u petak 14. februara od 11 časova (EU info centar, Kralja Milana 7) u fokusu će imati prošlost, sadašnjost i budućnost radija, odnosno audio formi uopšteno. Zanimljivi govornici analiziraće kroz evoluciju audio formi, raspravljati o njihovoj ulozi u modernom društvu, o mogućoj budućnosti. Kakav je uticaj podcasta i da li je on opasnost po budućnost radija? Zamišljen je kao tribina, tokom koje će se puštati kratki audio snimci.

Na događaju će govoriti:

  • Nataša Raketić, urednica na Radio Beogradu 1
  • Ana Martinoli, profesorka FDU
  • Galeb Nikačević, podcaster (Agelast)
  • Miloš Milić, novinar RTS-a (moderator)

Međunarodni dan radija proglašen je 2011. godine od strane država članica UNESCO-a, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 2012. godine odluku da se ovaj praznik obeležava na globalnom nivou.

Radio je moćan medij i predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou radio ostaje medij sa najviše konzumenata. Ova jedinstvena sposobnost da dopre do najšire publike znači da radio može oblikovati iskustvo različitosti u društvu, biti arena za sve glasove koji govore, budu predstavljeni i čuti. Radio stanice bi trebalo da služi različitim zajednicama, nudeći širok izbor programa, gledišta i sadržaja, i odražavaju različitost publike u njihovim organizacijama i operacijama, navodi UNESCO.