Obeležavanje 8. marta, Međunarodnog dana žena, prilika je da se još jednom ukaže na važna dostignuća žena u društvu i podstaknu devojke i žene da hrabro, slobodno iskorače u svet koji im pripada jednako kao i muškarcima.

Ovim povodom, niški EU info kutak organizovao je diskusiju pod nazivom „One koje pokreću“ sa idejom da se predstave pozitivne priče uspešnih žena koje svojim zalaganjem, radom i energijom doprinose pozitivnim promenama u zajednici.

Neophodno je da u društvu žene imaju jednake mogućnosti i na osnovu svojih rezultata budu jednako vrednovane kao i muškarci, što često nije slučaj, jedan je od zaključaka sa održane diskusije.

Na događaju je istaknuto da žene mogu biti i jesu veoma uspešne u preduzetništvu, a da kada pokreću sopstveni posao u većini slučajeva ne razmišljaju primarno o novcu, već o vrednosti i ideji koju žele da realizuju, što dodatno daje na značaju.

„Kada svakoga dana radite ono što vas pokreće, što stvarno volite i kada želite da napravite ono što niko drugi nije, to je motivacija koja vam ne da da odustanete“ poručuje Stefanija Lukić iz start up-a Just smart.

Važno je da procenimo svoje iskustvo, svoje sposobnosti i ukoliko imamo mogućnosti da zaista krenemo u realizaciju tih naših ideja, dodaje Stefanija koja je osnovala online platformu za osnovnoškolce Shtreber.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Niša Vesna Jevtović ukazuje na to da je potrebno više žena u preduzetništvu, koje su procentualno manje zastupljene na vodećim pozicijama nego muškarci. Ističe da nikada ne treba odustajati od svojih ideja.

„Žene često neuspehe u poslu shvataju kao lične neuspehe, a to ne treba da bude tako, nije ništa strašno ako se ne uspe, samo treba da se krene dalje“ kaže Vesna Jevtović.

Tamara Jovanović, suvlasnica i suosnivačica firme „Tagor electronic“ podsetila je koliko je kontinuirano učenje važno i da uvek treba raditi na usavršavanju svojih znanja i kvaliteta.

Nikada nemojte da prestanete da učite. Sve može da se menja, ali ono što naučite to je samo vaše i uvek možete to znanje iskoristiti. Ostanite otvoreni da čujete nešto novo“ poručila je prisutnima u EU info kutku Tamara Jovanović.

Govoreći o svojim uspesima u oblasti modnog dizajna, Nevena Kragić je ukazala na to da nije važno odakle dolazite i iz kog ste grada, već da danas postoje velike mogućnosti i da je moguće raditi na međunarodnom tržištu, iskoristiti prilike koje se pružaju, ukoliko vaš rad i ideje vrede.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i u EU info centru u Beogradu je održana tribina “Glasovi protiv nasilja nad ženama i devojčicama” a koje su najvažnije poruke sa tog skupa, pročitajte na našem sajtu.

Share and Enjoy !

0Shares