U okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se ove godine obeležava pod parolom ,,Kombinujte i krenite’’, u EU info kutku u Nišu je održana tribina ,,Budi mobilan u Nišu’’ na kojoj se govorilo o čistim i inteligentnim transportnim sistemima, njihovim benefitima, kao i arhitektonsko-urbanističkim promenama koje su Nišu neophodne kako bismo više koristili alternativne vrste prevoza.

Direktor Zavoda za urbanizam Grada Niša Miroljub Stanković svestan je da grad nije u potpunosti prilagođen za bicikliste, ali kaže da se na tome radi. ,,Nijedan novi bulevar nije napravljen bez ostavljenog prostora za tu vrstu saobraćaja. Novi bulevari imaju fizički odvojene biciklističke staze’’, napomenuo je Stanković.

Profesor Visoke tehničke škole dr Dejan Bogićević podsetio je da se ekspanzija automobilskog prevoza dogodila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ali i da je tada, u odnosu na danas, na ulicama grada bilo duplo manje automobila. ,,U odnosu na taj period, kapacitet ulica je povećan tek za 10-15% što nas dovodi u veliki problem. Ne vidim da će ga gradovi u Srbiji rešavati na moderan način’’, zabrinut je professor Bogićević.

Na tribini ,,Budi mobilan u Nišu’’ govorilo se i o primerima dobre prakse u Evropi, pa je arhitekta Hadži Ivan Redi koji decenijama živi na relaciji Niš-Grac napravio poređenje dva grada. ,,Svesni da saobraćaj implicira uslove života, u Gracu su nadležni još devedesetih godina 20. veka kreirali strategiju mobiliteta. Planiranje je uslov bez koga se ne može’’, sugerisao je Redi.

Centralna manifestacija Evropske nedelje mobilnosti je obeležavanje  Dana bez automobila koje će se raznovrsnim aktivnostima u centru Niša održati 21. septembra od 10 do 13 sati.

Share and Enjoy !

0Shares