Konferencija o klimi u Parizu (COP 21) biće održana u decembru, a Evropska komisija u susret konferenciji sutra pokreće godišnju EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI (16. – 22. septembra)

Konferencija o klimi u Parizu (COP 21) biće održana u decembru, a Evropska komisija u susret konferenciji sutra pokreće godišnju EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI (16 – 22. septembra) koji će se održati u više od 2.000 evropskih gradova. EVROPSKOM NEDELJOM MOBILNOSTI se podstiče razvoj inovativnih rešenja za današnje izazove mobilnosti u gradovima, čime se može doprineti ciljevima EU u oblasti klime i smanjenja emisija ugljenika.

Komesarka EU za transport Violeta Bulc će zvanično otvoriti EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI u Briselu 16. septembra. Ovim povodom je izjavila: „EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI nas podseća da je svačiji doprinos važan. Ako počnemo da više pešačimo, vozimo se biciklom, kolektivnim ili javnim prevozom odnosno da kombinujemo te održive načine kretanja, od toga bi cela Evropa mogla da ima znatne društvene koristi. Zbirom naših pojedinačnih izbora možemo da smanjimo emisiju ugljendioksida, gradsku gužvu, buku, broj nesreća, zagađenje vazduha i unapredimo mobilnost.”

Predsednik Komisije Žan-Klod Junker je u govoru o stanju u Uniji naglasio da će se o pobedi ili porazu u borbi protiv klimatskih promena odlučivati u gradovima, gde živi 75 odsto Evropljana i gde se troši približno 80 procenata energije u Evropi. Poseban naglasak ovogodišnje EVROPSKE NEDELJEMOBILNOSTI će biti na multimodalnosti, čime će se građanima omogućiti da odaberu, menjanju i kombinuju načine prevoza.

Jedan od vrhunaca ovogodišnje EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI će biti dan bez automobila tokom kog će se u gradovima delimično ograničiti saobraćaj motornih vozila, a kretanje će biti dopušteno samo pešacima, biciklistima, sredstvima javnog prevoza i čistim vozilima (npr. električnim automobilima). Primera radi, staro jezgro Stokholma i većina gradskog središta će biti pešačka zona.

RTEmagicC_DTRM-Banner-700x220.jpg

Na drugim događajima širom Evrope je cilj prikazati inspirativne i inovativne mere kojima se podstiču pešačenje, vožnja biciklom i upotreba javnog prevoza. Na primer, u Talinu će građani moći da koriste javni prevoz nakon što pokažu vozačku dozvolu. U portugalskom gradu Aveiru građanska inicijativa „Ciclaveiro” organizovaće niz događaja u cilju promovisanja vožnje biciklom, poput izložbe, radionice i prodaje polovnih bicikala.

Ideja za EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI potiče od francuskog dana bez automobila koji je prvi put održan 1998. sa sloganom „Bez automobila u grad!”. Njime se i danas gradovi podstiču da svake godine organizuju dan bez automobila i promovišu upotrebu održivih načina prevoza. EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI traje od 2002. nakon te uspešne inicijative. Do danas se za organizaciju javilo više od 1.500 gradova te je iz EVROPSKE NEDELJEMOBILNOSTI proizašlo više od osam hiljada trajnih mera, uglavnom fokusiranih na infrastrukturu za bicikliste i pešake, poboljšanje dostupnosti prevoza i podizanje svesti o održivim navikama u saobraćaju.

Generalni direktorat Komisije za mobilnost i saobraćaj finansijski podržava EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI.