Blokiranje neta i dalje uobičajena praksa

Studija pokazuje da se 1 od 4 korisnika interneta u Evropi i dalje suočava sa blokiranim sadržajem.

blokiranje_NETa

24% korisnika interneta u Evropi kaže da ih pružaoci usluga sprečavaju da gledaju video zapise, slušaju muziku ili da koriste druge aplikacije po sopstvenom izboru, pokazuje studija Eurobarometra u kojoj je učestvovalo 28,000 građana EU.

Istraživanje je pokazalo da:

  • 41% korisnika ima problem kada želi da gleda video zapise na mobilnom uređaju, a 37% ima isti problem kad ovo pokušava putem fiksne internet konekcije kod kuće (zbog ograničenja u brzini ili blokiranog sadržaja),
  • 23% korisnika ima poteškoća pri slušanju muzike na svom mobilnom uređaju,
  • 23% korisnika ima poteškoća pri otpremanju sadržaja na Fejsbuk, blog ili forum putem mobilnog uređaja,
  • 19% korisnika ima poteškoća pri igranju online igara na desktop računaru,
  • 9% korisnika ima poteškoća pri obavljanju poziva putem interneta.

Nedovoljno informacija o brzini

Istraživanje je takođe pokazalo da

  • 60% korisnika ne zna brzinu interneta koju koristi
  • od onih koji znaju brzinu interneta, 26% kaže da ne koriste brzinu koja im je garantovana ugovorom
  • 40% svih ispitanika kaže da ima iskustva sa prekidom internet veze.

Potpredsednica Evropske komisije Nili Kros je rekla: „Kada se pretplatite na internet, trebalo bi da dobijete pristup celokupnom sadržaju, i to po brzini koja stoji u ugovoru. To je ono što otvoreni internet treba da bude, i na šta svaki Evropljanin treba da ima pravo.“

Nalazi studije podržavaju dokaze o kojima je Telo evropskih regulatora elektronskih komunikacija izvestilo 2012. na temu neutralnosti i otvorenosti interneta.

“Moj cilj je da zaštitim potrošače, garantujući im otvoren pristup internetu širom Evrope i pružajući im nova prava i transparentnost u pogledu priključivanja na internet. Moj cilj je i da zaštitim inovaciju, tako da svako može da doprinosi inovaciji na otvorenom nternetu, bez da ga ugrožava. Ovo će na kraju u korist potrošača unaprediti konkurenciju i povećati izbo.“ rekla je Nili Kros.

Internet usluge za sve

Komisija je predložila Uredbu o povezanom kontinentu (MEMO/13/779) koja ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta interneta i komunikacija. O predlogu se trenutno raspravlja u zakonodavnim telima Evropske unije (Evropskom Parlamentu i Savetu). Ovaj predlog bi omogućio otvoreni internet za sve građane Evrope i poboljšao bi politiku transparentnosti tako što bi od operatera zahtevao da dâ potrošačima tačne informacije o brzini i kvalitetu internet usluge koju pružaju. Usvajanjem predloga bi se prekinulo diskriminatorno blokiranje sadržaja kao i zakrčenje usled slabe veze, a efikasna zaštita otvorenog interneta bi bila omogućena. Predlog postavlja jasna pravila koja se tiču upravljanja saobaraćajem, zabranjujući ovakvo upravljanje osim u posebnim okolnostima. Takođe pruža i „specijalizovane usluge“ kao što su gledanje video zapisa visoke rezolucije ili usluge eZdravlja, koje promovišu inovaciju i izbor na tržištu telekomunikacija, ali na takav način da ne remeti kvalitet celokupnog pristupa internetu. Ovim pristupom, operateri bi i dalje bili u mogućnosti da se takmiče za potrošače na račun razlika u ceni i kvalitetu (na primer, različitih brzina ili količine protoka) koji najviše odgocaraju korisniku.

Korisni linkovi

Posebni rezultati za svaku zemlju u pogledu internet neutralnosti
Više o Povezanom kontintentu
Hešteg: #netneutrality #ConnectedContinent
Pratite Nili Kros na Twitteru